Prve uštede Vlade TK-a - racionalizacija voznog parka

23.04.2014. 09:32 / Izvor: Federalna.ba
Prve uštede Vlade TK-a - racionalizacija voznog parka

Nova vlada započela je prve uštede, racionalizacijom voznog parka, čime bi trebale biti spriječene zloupotrebe i zaustavljeno dosadašnje rasipništvo.

Šteta na zgradi Vlade Tuzlanskog kantona još nije utvrđena. To će, prema zaključku Kantonalne vlade, biti poznato do polovine narednog mjeseca. Nova vlada započela je prve uštede, racionalizacijom voznog parka, čime bi trebale biti spriječene zloupotrebe i zaustavljeno dosadašnje rasipništvo.

Vlada Tuzlanskog kantona formirala je stručni tim, ali do polovine narednog mjeseca neće imati preciznu procjenu štete na zgradi, koja je spaljena tokom februarskih demonstacija.

"Uništene su električne instalacije, klimatizacija. Nadam se da smo s građevinskog aspekta uspjeli spasiti objekt, ali šteta će sigurno biti veća od million”, kaže Zdenko Tadić, direktor Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzla.

Šteta na zgradi Općine Tuzla već je procijenjena na oko million maraka. Rekonstrukcija obje zgrade, uglavnom, trebala bi biti finansirana sredstvima od posebnih naknada za zaštitu i spašavanje, koja su akumulirana u Kantonalnom štabu civilne zaštite. Kantonalni štab, trenutno, ima na raspolaganju oko tri miliona maraka. Jedanaest od ukupno 54 vozila, koja ima na raspolaganju, Vlada će prodati. Bit će formiran dispečerski centar, a sva vozila imat će GPS uređaje, za čiju nabavku će biti izdvojeno oko 6.0000 maraka. Planiraju se uštede od oko 30 posto.

Ugradnjom GPS uređaja poboljšat će se efikasnost korištenja vozila i spriječiti njihova zloupotreba, pojašnjava ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mustafa Isabegović.

Zasad neće biti nabavke novih vozila, a ni upošljavanja novih službenika. Što ne znači da se takve aktivnosti neće poduzimati u mandatu nove Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti