Samo jedna velika farmaceutska kompanija se povukla iz BiH

05.05.2015. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Samo jedna velika farmaceutska kompanija se povukla iz BiH

Iako su neke velike farmaceutske kompanije najavile restruktuiranje poslovanja, samo jedna se do sada povukla iz BiH.

Iako su neke velike farmaceutske kompanije najavile restruktuiranje poslovanja, samo u jednom slučaju je to rezultiralo prekidanjem poslovanja na bh. tržištu.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su nam potvrdili da je samo Astra Zeneca učinila korak povlačenja sa tržišta BiH. "Nositelj dozvole za stavljanje u promet lijekova predmetnog proizvođača je tražio ukidanje svih dozvola (registracija) sa 31.10.2014. i ugasili su zastupnistvo za BiH. Razloge nisu navodili", kažu nam iz Agencije.

Napominju da do danas niti jedna od ostalih kompanija prisutnih na tržištu BiH se nije javila sa zahtjevom za povlačenja sa tržišta.

Određene kompanije (Glaxo, Actavis) su imale “akciju” smanjenja broja uposlenika u cilju racionalizacije rada i troškova, ali su svi njihovi lijekovi i dalje prisutni na tržištu BiH, te zastupništva istih obavljaju sve aktivnosti definirane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, navode iz Agencije. 

Iz farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline (GSK) koji su nedavno najavili restruktuiranje svog globalnog poslovanja navode da su i dalje posvećeni prisutnosti na našem tržištu i to sa njihovim ključnim aktivnostima.

Christine Andreeva iz bugarskog ureda GSK-a, za ekapija.ba kaže da restrukturiranje načina njihovog poslovanja u BiH ima za cilj fokusiranje na ključna terapijska područja kako bi se utemeljio efektivniji poslovni model koji će podržati budući razvoj njihovog potfelja.  

Iako prestaju sa dosadašnjim načinom promotivnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, ne prestaju sa aktivnostima koje se odnose na osiguravanje dostupnosti i kvalitete lijekova i vakcina za pacijente. Nastavljaju i sve dosadašnje regulatorne aktivnosti, te sve aktivnosti vezane za farmakovigilanciju.

Saznajemo da će se dostupnost i isporuka lijekova i vakcina nastaviti po ustaljenom načinu i bez restrikcija bilo koje vrste uzrokovanih naprijed pomenutom promjenom u načinu poslovanja.  D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti