Sastanak u Tirani: Energetska efikasnost je regionalni prioritet

16.09.2014. 08:39 / Izvor: eKapija.ba
Sastanak u Tirani: Energetska efikasnost je regionalni prioritet

Balkan Forum okuplja predstavnike institucija, civilnog društva, akademije i privrednog sektora oko slijedećih tematskih oblasti: ekonomija i energija, obrazovanje, tržište rada i ljudski kapital te turizam.

Ministri, zamjenici ministara, direktori sektora za energetsku efikasnost, predstavnici Energetske Zajednice, Delegacije Evropske Unije u Albaniji, UNDP kao i stručnjaci u oblasti energetske efikasnosti održali su radni sastanak u Tirani 14. i 15. septembra o mogućnostima unapređenja regionalne saradnje zemalja u oblasti energetske efikasnosti na Balkanu.

Predstavnici nadležnih ministarstava iz Crne Gore, Bugarske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije,  Kosova te domaćina iz Ministarstva energije i industrije Albanije su se složili da je regionalni pristup pitanjima energetske efikasnosti od presudne važnosti ne samo za unapređenje procesa EU integracija koji nalaže direktive zemljama kandidatima, nego i donosi direktne prednosti građanima regiona u smislu poboljšanja kvalitete života, otvaranja novih radnih mjesta te doprinosi kontinuiranom procesu poboljšanja odnosa zemalja Balkana.

Delegati su zaključili da aktivniji odnos i ujedinjeni stav zemalja oko pitanja energetske efikasnosti predstavlja priliku za brži ekonomski razvoj i bolju regionalnu saradnju. Energetske uštede i korištenje domaćih, čistih izvora energije čine Balkan manje zavisnim od uvoza energije i time region čine sigurnijim i stabilnijim.

Domaćin sastanka, Ministar energije i industrije Albanije Damian Gjiknuri je naveo kako Albanija ima konkretan program i mjere koje će voditi postepenom smanjenju trošenja energije. "Povećanje energetske efikasnosti vodi ne samo smanjenju cijena koje građani plaćaju za usluge utroška energije, nego direktno utiče na poboljšanje kvalitete života", dodao je ministar.         

"Energetska efikasnost je regionalni prioritet i važan element mnogih programa i strategija vezanih za Balkan, što dokazuje i današnji sastanak", zaključio je ministar.

Sastanak je organizovla međusektorska mreža “Balkan Forum“, koja radi na promociji održivog i uključivog razvoja Balkana. Balkan Forum okuplja predstavnike institucija, civilnog društva, akademije i privrednog sektora oko slijedećih tematskih oblasti: ekonomija i energija, obrazovanje, tržište rada i ljudski kapital te turizam.

Inicijativa energetske efikasnosti će se nastaviti kroz razvoj zajedničkih projekata institucija i drugih sektora koji imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti zemalja i time direktno utiču na poboljšanje kvalitete života građana regiona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti