Savjet RAK-a podnosi prijavu protiv Bevande?

29.07.2014. 08:32 / Izvor: Nezavisne novine
Savjet RAK-a podnosi prijavu protiv Bevande?

Zbog odugovlačenja s potvrđivanjem direktora RAK-a, postoji mogućnost da Savjet ove agencije podnese krivičnu prijavu protiv Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, jer ovo imenovanje još nije izvršeno.

Zbog odugovlačenja s potvrđivanjem direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), postoji mogućnost da Savjet ove agencije podnese krivičnu prijavu protiv Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, jer ovo imenovanje još nije izvršeno.

Naime, Zakon o komunikacijama BiH precizira da Savjet RAK-a koji broji sedam članova predlaže direktora, a Savjet ministara BiH ga potvrđuje u roku od 30 dana, što praktično znači da Savjet ministara BiH nema nikakve nadležnosti nad procedurom izbora izuzev same potvrde.

"Nema sumnje, Zakon o komunikacijama je prekršen, jer Savjet ministara BiH u roku od 30 dana na prijedlog Savjeta RAK-a nije potvrdio Srđana Rajčevića za direktora, a najveću odgovornost snosi Bevanda, kao predsjedavajući", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak RAK-u.

Isti izvor navodi da je Savjet RAK-a još 30. maja Savjetu ministara BiH proslijedio prijedlog za direktora na potvrđivanje, a da do danas to još nije izvršeno.

"Nakon toga bilo je nekih prepiski i mi smo kao krajnji rok za potvrđivanje Rajčevića prihvatili 17. jul, međutim njegovo ime još nije potvrđeno. Niko nema pravo da krši zakone ove zemlje i za to neko treba da odgovara. RAK je potpuno nezavisno tijelo, a procedura za izbor direktora trajala je od februara do maja. Na konkurs je pristiglo 11 prijava, od kojih je osam ispunjavalo sve potrebne uslove, a što je rijetko za BiH, Savjet koji broji sedam članova, jednoglasno je izabrao Rajčevića", ispričao je naš izvor.

S predsjedavajućim Savjeta ministara BiH juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer je bio nedostupan na mobilni telefon.

U Savjetu ministara BiH kažu da je potvrđivanje direktora RAK-a na dnevnom redu sjednice koja će biti održana sutra, ali da se ne zna da li će to biti i urađeno.

Inače, već nekoliko sjednica Savjet ministara BiH odugovlači s potvrđivanjem Rajčevića za generalnog direktora, a posljednji put su tražili i dodatne informacije o ostalim kandidatima, uključujući i njihove biografije.

Kako saznajemo, iza opstrukcije potvrđivanja Rajčevića za generalnog direktora RAK-a stoji sadašnji direktor ove agencije Kemal Huseinović, kojem je istekao mandat prije sedam godina. Kako tvrde dobro upućeni, Huseinović ima cilj da potvrđivanje Rajčevića ne dođe na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH prije godišnjih odmora.

"Poslije godišnjih odmora idu izbori, a poslije izbora formiranje Savjeta ministara, koje je zadnji put trajalo skoro godinu i po. Po toj logici ide Huseinović ne bi li sebi obezbijedio još koju godinu direktorskog mandata", ispričao je naš izvor.

Petar Kunić, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže da neko zbog opstrukcija imenovanja direktora RAK-a mora biti pozvan na odgovornost, koja u institucijama BiH praktično ne postoji.

"Ponavlja se obrazac kada su u pitanju imenovanja kadrova iz RS u zajedničke institucije BiH. Ljudi, odnosno politika na sve načine to opstruišu", rekao je Kunić.

On ističe da komisija na čijem je čelu nema nikakvih nadležnosti u vezi s imenovanjem direktora RAK-a, ali da u slučaju i da ima teško da bi mogao dobiti većinu u njoj. 

Foto:nap.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti