SERDA i JICA uručili certifikate za 12 mentora

24.04.2014. 15:40 / Izvor: eKapija.ba
SERDA i JICA uručili certifikate za 12 mentora

Certifikate su uručili Rezidentni predstavnik JICA Balkan Office Toshiya Abe, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović i agencije SERDA Ševkija Okerić .

U okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana-Srbiji, BiH i Crnoj Gori" koji implementira  Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, uz tehničku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, danas su uručeni certifikati za 12 mentora koji će u narednom periodu pružati usluge mentoringa, kao novi program podrške malim i srednjim  preduzećima sa područja Sarajevske makroregije.

Certifikate su uručili Rezidentni predstavnik JICA Balkan Office Toshiya Abe, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić .

Certificirani mentori (10 predstavnika SERDA-e i 2 predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH ) uspješno su završili šesto modularni trening iz oblasti: Finansijski menadžment; Proizvodni menadžment; Dijagnostika preduzeća; Biznis plan; Marketing, Start ups  i time se osposobili za pružanje mentoring usluga. U pilot fazi projekta biće obuhvaćeno 12 firmi koje će dobiti besplatne usluge mentoringa, a koji predstavlja zajednički rad mentora i poduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje.  Japanska iskustva u obavljanju mentoringa su pokazala da su efekti ovakvog vida konsaltinga daleko veći od povremenih i kratkoročnih savjeta.

Za certificirane mentore u junu ove godine biće organizirana i studijska posjeta Japanu kako bi se direktno upoznali sa japanskim iskustvima u ovoj oblasti.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti