Server "zaustavio" kamione na granici

22.10.2014. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
Server 'zaustavio' kamione na granici

U proteklih desetak dana kvar na serveru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na graničnom prelazu Gradiška je prouzrokovao ogromne gužve tako da su neki kamioni čekali na prelazak i po dva dana.

U proteklih desetak dana kvar na serveru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na graničnom prelazu Gradiška je prouzrokovao ogromne gužve tako da su neki kamioni čekali na prelazak i po dva dana.

Domaći privrednici kojima svakodnevno poslovanje zavisi od transporta robe upravo preko ovog graničnog prelaza zahtijevaju pronalaženje rješenje za problem zakrčenja graničnog prelaza, jer im svako novo kašnjenje donosi dodatne troškove.

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja Privredne komore RS, potvrdio je da su im u posljednjih nekoliko dana stigle desetine pritužbi privrednika zbog  lošeg stanja na prelazu u Gradišci.

"Dobili smo dosta pisanih prijava da je na ovom prelazu došlo do pada softverskog sistema, te da je nakon toga prelazak sporiji i dosta složeniji", kaže on.

Ćorić je rekao da trenutno stanje na prelazu Gradiška posebno pogađa poslovanje onih u sistemu unutrašnje obrade, ali i firme koje rade za kompanije iz EU, čija poslovna praksa uopšte ne prihvata ovdašnja objašnjenja o  problemu dvodnevnog čekanja na granici.

"Privrednici nam ukazuju na to da se zbog predugog čekanja stvara ogromna nervoza, jer se ranije predviđeni rokovi ne mogu ispoštovati. Veliki broj njih u trenutnim okolnostima odustaje od prelaza Gradiška i odlazi na neki od udaljenijih prelaza, kao što je na primjer Šamac", rekao je on.

Mirko Karaulac, direktor firme "Mehanizmi B" iz Gradiške, koja radi velikoserijsku proizvodnju za firme "Philips", "Bosh" i "Siemens", kaže da to što im je roba kasnila i po cijeli dan predstavlja ogroman problem u poslovanju.

"'Mehanizmi B' funcionišu u sistemu rada po japanskim principima u čijim kalkulacijama ne smije biti bilo kakvih poslovnih iznenađenja i neplaniranih situacija", rekao je on.

Prema njegovim riječima, problem je toliki da se može desiti da  pogoni koji sada rade u Gradišci i zapošljavaju 105 radnika budu preseljeni u Bugarsku ili Makedoniju, odnosno u zemlje gdje ovakvi problemi ne postoje.

Iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) su rekli da je prije nekoliko dana server na prelazu u Gradišci "doživio kolaps".

Ratko Kovačević, portparol UIO, rekao je da UIO radi na tome kako bi na njemu bila izvršena zamjena potrebnih dijelova da bi što prije bio ponovo u funkciji.

"U međuvremenu na prelazu radi drugi server koji jeste malo sporiji, ali je proteklog vikenda uspio obaviti sav potreban posao", konstatovao je Kovačević.

Zbog velikog zagušenja i preopterećenja servera Kovačević je uputio apele koji trenutno mogu olakšati teške okolnosti na ovom prelazu.

"Apelujemo na sve obveznike koji nemaju isključivo razlog da idu na opciju izvoznog carinjenja na ovaj prelaz da to ne čine, jer je pod pritiskom zbog toga što je jedini na kojem se na sjevernoj granici  BiH radi carinjenje robe biljnog i životinjskog porijekla u EU. Na ovaj način dio robe bi otišao u druge ispostave", objasnio je Kovačević.

On je uputio i apel graničnim operaterima da tokom svog rada ne budu konstantno priključeni na server, već da se priključe na njega onda kada već imaju spremne carinske deklaracije, jer ga to u ogromnoj mjeri rastereti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti