Sindikati BiH poručili da neće dozvoliti usvajanje novog zakona o radu

06.03.2015. 08:57 / Izvor: Fena
Sindikati BiH poručili da neće dozvoliti usvajanje novog zakona o radu

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH najavio je danas početak realizacije kampanje "Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava".

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH najavio je jučer početak realizacije kampanje "Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava".

Na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu istaknuto je da aktivnosti na očuvanju stečenih radničkih prava traju već šest godina, te je poručeno budućoj Vladi FBiH da im neće biti dozvoljeno da takav zakon stigne u parlamentarnu proceduru, kao što nije bilo dozvoljeno ni odlazećoj.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović rekao je da predložena fleksibilizacija ugovora o radu, kojom bi bili ukinuti ugovori na neodređeno i osnovane agencije koje bi "iznajmljivale" radnike, ide direktno na štetu radnika, te da će pregovorima s predstavnicima Vlade i poslodavaca učiniti sve kako do toga ne bi došlo.

Ukoliko pregovori ne budu dovoljni, naglasio je da će SSSBiH organizirati štrajkove i proteste pred Vladom i Parlamentom FBiH kako bi spriječili usvajanje takvog zakona.

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović istakao je da su namjere izmjena Zakona o radu najbolje vidljive iz izjave predstavnika Udruženja poslodavaca RS-a da su im one potrebne "kako bi lakše otpuštali radnike".

Dodao je da se na taj način nastoji zamijeniti trenutno zaposlene s ugovorima na neodređeno, mlađom radnom snagom koja će raditi za duplo manje novca.

Vlastima je poručeno, ako žele da dostignu evropske standarde, da se ugledaju na stanje na tržištu rada u Njemačkoj, Švedskoj ili Belgiji koje imaju najveće doprinose u Evropi, veće nego u BiH.

Navedeno je i da je za poboljšanje ekonomske situacije presudno smanjenje kriminala i korupcije, te  "sive ekonomije" koja u BDP-u BiH učestvuje s jednom trećinom, a ne ukidanje ugovora o radu na neodređeno, a kao primjer je navedena Austrija u kojoj samo šest posto zaposlenih nema ugovor zastalno.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti