Skuplja struja gasi benefite privredi

28.03.2015. 09:03 / Izvor: Nezavisne novine
Skuplja struja gasi benefite privredi

Radenko Bubić, direktor Fabrike obuće "Dermal R" iz Kotor Varoša, kazao je da će povećanje osnovne cijene struje sigurno znatno opteretiti ovo preduzeće.

Privrednici iz RS izražavaju nezadovoljstvo i upozoravaju da će im najavljeno poskupljenje struje u RS dodatno otežati poslovanje.

Oni su složni u ocjeni da će skuplja električna energija u RS gotovo neutralisati sve benefite koji su dati privredi posljednjih godina, ali i dovesti u pitanje sve mjere koje se u posljednje vrijeme predlažu za rasterećenje privrede.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je u petak da će najavljeno poskupljenje struje u tom iznosu neutralisati sve što je do sada učinjeno privredi, čak i neoporezivi dio plate.

Prema njegovim riječima, privrednicima u RS ne treba deklarativna, već konkretna podrška, te dobra zakonska rješenja, ali i više sluha za ono što dolazi od privrede, odnosno onih koji stvaraju novu vrijednost.

Isto tako, Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, rekla je da ih zabrinjava najavljeno poskupljenje električne energije u RS, što usložnjava uslove poslovanja i svakako dovodi u pitanje sve ove mjere koje se predlažu za rasterećenje privrede.

Ona je navela da su njihovi zahtjevi za rasterećenje privrede poznati i da je značajan broj njih našao svoje mjesto u mjerama Ekonomske politike RS, te da očekuju bržu dinamiku i realizaciju tih mjera.

Radenko Bubić, direktor Fabrike obuće "Dermal R" iz Kotor Varoša, kazao je da će povećanje osnovne cijene struje sigurno znatno opteretiti ovo preduzeće, jer im je struja jedan od glavnih energenata. Kako je kazao, sva oprema ovog preduzeća, koje posljednjih godina povećava broj zaposlenih, koristi električnu energiju.

Miroslav Turnšek, direktor preduzeća "Mira" iz Prijedora, rekao je da je poskupljenje struje jedan od argumenata da strani ulagači ne dolaze ovdje. Prema njegovim riječima, "Mira" je vrlo stabilna firma, ali da će se poskupljenje struje odraziti na troškove firme.

"Međutim, to poskupljenje struje neće bitno uticati na ukupno poslovanje 'Mire', jer najviše koristimo plin butan propan, a struja je sporedna", rekao je Turnšek.

On je istakao da je u privredi teška situacija, te da nema mnogo razumijevanja za privredu, ali i da je svima jasno da bez novog ulaganja i nove vrijednosti nema opstanka.

Podsjećamo da je Regulatorna komisija za energetiku RS prije nekoliko dana donijela odluku o sprovođenju tarifnog postupka po zahtjevima energetskih preduzeća koja su zatražila prosječno povećanje struje za sve kupce u RS od oko 12 odsto, a za domaćinstva od oko devet odsto. S tim u vezi, Komisija je najavila da će održati formalne rasprave u postupku razmatranja zahtjeva za odobrenje cijena i tarifa.

Inače, svih 10 zavisnih proizvodnih i distributivnih preduzeća iz sastava Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" podnijelo je zahtjev za pokretanje tarifnog postupka kojim se traži povećanje cijene električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti