Slovenija kvari planove: Fadil Novalić planira da kupi Cimos TMD

24.10.2014. 09:49 / Izvor: dnevnik.si
Slovenija kvari planove: Fadil Novalić planira da kupi Cimos TMD

​Do prošle godine dugogodišnji predsjednik kompanije Cimos TMD Gradačac Fadil Novalić sa svojim timom planira da kupi Cimos TMD, piše Dnevnik.si pozivajući se na izvore iz Bosne i Hercegovine.

Do prošle godine dugogodišnji predsjednik kompanije Cimos TMD Gradačac Fadil Novalić sa svojim timom planira da kupi Cimos TMD, piše Dnevnik.si pozivajući se na izvore iz Bosne i Hercegovine.

Planove  za kupovinu ove kompanije  navodno mu kvari slovenska država jer ona kako piše Dnevnik.si traži da Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) i banke povjerioci u slučaju uspješnog postupka prislinog poravnanja koparske grupe Cimos prodaju kao cjelinu, iako su planovi u početku bili drugačiji.

Kako u Cimosu, tako i u Društvu za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) negiraju da ih je u vezi s kupovinom Cimosa TMD kontaktirao Novalićev tim.

Novalić, pišu ima odličan odnos sa vlastima. Sa grupom povezanih osoba je uspio izgraditi mrežu kompanija koje sarađuju, bilo sa Cimosom TMD ili automobilskom industrijom.

Jedna od njih je osnovana 2004 godine, TMD Group u vlasništvu Adema Hanića, koji također sarađuje sa Cimosom. Dio grupe TMD je firma TMD Mibo, koja također radi za Cimos, a u njoj je direktor Hanićev brat Mersad Hanić. Sa Cimosom TMD je povezan i susjedni TMD Hanibal, na čelu sa Seadom Hanićem. Na istoj adresi kao i Cimos TMD sjedište u Gradačcu ima kompanija Supfina, u kojem je suvlasnica Novalićeva supruga.

Supfina je ispostava istoimene njemačke kompanije, koja se bavi proizvodnjom alata, ali među referencama na web stranici je na prvom mjestu naveden Cimos TMD.

Novalić je zbog navodnih nepravilnosti u maju prošle godine smijenjen, uz spominjanje zloupotrebe moći, a u Cimosu TMD su tim povodom protesti izbili među zaposlenima.

Cimos je u društvu iz Gradačca stopostotni vlasnički udio stekao prije deset godina. Danas, Cimos TMD, koja zapošljava oko 350 radnika, jedna je od najperspektivnijih firmi u Cimosu, između ostalog, bavi se proizvodnjom dijelova za turbokompresore. Kćerinsko društvo iz BiH je prošle godine Cimosu isporučilo gotovo 56 miliona eura robe. Ako Cimos uspiije da završi prisilno poravnanje planirano je da Gradačac postane jedan od tri ključna proizvodna centra Grupe Cimos.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti