Spor oko vlasništva: Jagma za obnovljenu Vijećnicu

18.04.2014. 14:36 / Izvor: nap.ba
Spor oko vlasništva: Jagma za obnovljenu Vijećnicu

​Obnova sarajevske Vijećnice privodi se kraju. Četvrta faza prema izvedbenom projektu trebala bi biti završena do 4. jula. No, nameće se pitanje ko će imati pravo vlasništva nad objektom Vijećnica u Sarajevu.

Obnova sarajevske Vijećnice privodi se kraju. Četvrta faza prema izvedbenom projektu trebala bi biti završena do 4. jula. No, nameće se pitanje ko će imati pravo vlasništva nad objektom Vijećnica u Sarajevu. Vijeće ministara BiH prije dva dana uputilo je apel za rješavanje spornih imovinsko-pravnih odnosa između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Grada Sarajeva radi upisa  prava vlasništva na objektu Vijećnice u Sarajevu.

Naime, u Općinskom sudu u Sarajevu objekat Vijećnica upisan je kao državna imovina sa pravom korištenja u korist Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. No, sada kada je otvaranje Vijećnice blizu, postavlja se pitanje ko će podnijeti zahtjev i kome će se izdati upotrebna dozvola, s obzirom da je Grad Sarajevo od 2006. godine preuzeo aktivnosti na projektu treće faze obnove Vijećnice, a sada i oko otvaranje Vijećnice.

Ono što je sigurno je da otvaranja Vijećnice neće biti dok se ne obezbijede sve upotrebne dozvole, što je i prije nekoliko dana naglasio portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) jer je poznato da je EU finansirala četvrtu fazu obnove sredstvima iz IPA fondova.

Za novinsku agenciju Patria i jedna i druga strana potvrdile su da je bilo pokušaja rješavanja imovinsko-pravnih poslova, ali da zvanični dogovor nije postignut. Kontaktirali smo i direktora NUB BiH Ismeta Ovčinu koji je kazao da on nije u sporu sa Gradskom upravom i da ima dobru saradnju s njima, ali da je NUB BiH nosilac prava vlasništva nad Vijećnicom.

"Razgovarat ćemo sa svima, ali ćemo se ponašati u skladu sa zakonom i odlukama nadležnih organa. Neka Vijeće ministara da zaključak i da se to riješi na najbolji mogući način", kazao je Ovčina.

I iz Gradske uprave potvrdili su da su zahtjev uputili i prema Vijeću ministara i prema Ministarstvu civilnih poslova BiH koji su konsultirali Ministarstvo pravde BiH čiju je Informaciju usvojilo Vijeće ministara BiH.

Kako nam je kazala Vildana Jakić, koordinatorica na projektu obnove objekta Vijećnica ispred Grada Sarajeva, s obzirom da je Vijećnica upisana kao državna imovina, Grad Sarajevo se 2007. godine obraća Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se pravo korištenja prenese sa NUB BiH na Grad Sarajevo.

"Mi smo očekivali da će VM to uputiti na Parlamentarnu skupštinu i da se prebaci vlasništvo sa NUB BiH na Grad Sarajevo. To je bio naš zahtjev",  kazala je Jakić.

Podsjećamo, tada je važio Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Grad Sarajevo upućuje molbu da objekat Vijećnica bude izuzet od zabrane raspolaganja državnom imovinom.

"Komisija za državnu imovinu Vijeća ministara BiH 13. maja 2008. godine donosi odluku da se objekat Vijećnica izuzme od zabrane raspolaganja državnom imovinom. Ta odluka Komisije dostavljena je Vijeću ministara u junu 2008. sa ostalom dokumentacijom, ponovo sa ciljem donošenja odluke o prenosu prava korištenja/raspolaganjem Vijećnicom na Grad Sarajevo", kaže Jakić.

Vijeće ministara BiH nije se izjašnjavalo niti je donijelo bilo kakvu odluku. Inače, Gradska uprava nije mogla započeti treću fazu obnove Vijećnice upravo zbog prava korištenja koja su na NUB BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja 2009. godine odbilo je njihov zahtjev za obnovom.

"Pošto je Vijećnica proglašena nacionalnim spomenikom BiH, postojala je mogućnost da FBiH obezbijedi određene uslove za provođenje odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Na osnovu toga, promijenjen je Zakon o prostornom uređenju FBiH da u slučajevima kada je riječ o nacionalnim spomenicima ne mora se dostaviti dokument o vlasništvu. Tek nakon izmjene tog Zakona, 2010. godine Grad Sarajevo od FMPU dobiva odobrenje za nastavak treće faze obnove Vijećnice",  kaže Jakić.

Izvedbenim projektom Vijećnica ima nekoliko cjelina. Prostor NUB BiH, prostor Gradske uprave i prostor za manifestacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti