Sporazum EFTA – šansa za povećanje stranih ulaganja

27.11.2014. 10:09 / Izvor: SRNA
Sporazum EFTA – šansa za povećanje stranih ulaganja

BiH je u pregovorima sa EFTA obezbijedila asimetriju u liberalizaciji, što znači otvaranje tržišta EFTA zemalja za robe porijeklom iz BiH odmah nakon stupanja na snagu Sporazuma.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ambasador Švajcarske Hajnrih Maurer istakli su da EFTA sporazum koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine dugoročno predstavlja dobru šansu za unapređenje stranih ulaganja iz zemalja EFTA.

BiH je u pregovorima s EFTA-om osigurala asimetriju u liberalizaciji, što znači otvaranje tržišta EFTA zemalja za robe porijeklom iz BiH odmah nakon stupanja na snagu Sporazuma, dok je liberalizacija s naše strane dogovorena u prijelaznom periodu, zaključno s 01.januarom 2017. godine. Sporazumom o slobodnoj trgovini s EFTA zemljama izuzeti su od liberalizacije najsenzitivniji proizvodi za BiH, za koje u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa zemljama EU nisu odobrene koncesije (poljoprivredni proizvodi i riba).

U skladu s predmetnom temom, razgovarano je o seminaru koji će biti organiziran u svrhu promocije EFTA sporazuma u Sarajevu 16/17. februara i Banjaluci 19. februara 2015.godine.

Tučić i Maurer razgovarali su i o otvaranju novih avio-linija na relaciji Ženeva – Sarajevo od marta naredne godine, te liniji Cirih – Sarajevo i Cirih – Banjaluka koje će biti u funkciji u maju naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti