Transferne cijene najbitnije porezno pitanje multinacionalnih kompanija

05.03.2015. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Transferne cijene najbitnije porezno pitanje multinacionalnih kompanija

Obraćajući se učesnicima seminara direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović je istakao da Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj da BiH smatraju poreznim rajem kada su u pitanju transferne cijene.

Porezna uprava FBiH jučer je u Sarajevu u saradnji sa kompanijom KPMG Tax & Advisory B-H d.o.o. organizirala besplatan seminar za velike porezne obveznike na temu "Transferne cijene - praktičan pristup"

Razlog za održavanje ovog seminara su postojeće odredbe Zakona o porezu na dobit FBiH o transfernim cijenama, koje poreznim obveznicima nameću obavezu da vrijednosti transakcija sa povezanim licima usklade sa tržišnim cijenama odnosno da razliku vrijednosti cijena utvrđenih principom „van dohvata ruke“ i transfernih cijena uključe u svoju poreznu osnovicu za obračun poreza na dobit. 

Porezni obveznici koji su prisustvovali seminaru imali su priliku da se kroz izlaganje stručnjaka Porezne uprave FBiH i KPMG-a upoznaju sa postojećim zakonskim rješenjima, kao i planiranim izmjenama Zakona o porezu na dobit FBiH koji predviđa određene novine u odnosu na obaveze poreznih obveznika u vezi transfernih cijena.

U uvodnom izlaganju direktorica poreznih i poslovnih usluga KPMG Manal Bećirbegović istakla je da postoje dva razloga za održavanje seminara o transfernim cijenama.

"Prvi razlog je prisustvo multinacionalnih kompanija u BiH, a  drugi razlog je nacrt  Zakona o porezu na dobit u FBiH kojim su previđene novine u vezi sa transfernim cijenama i koji bi trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru", kazala je Bećirbegović.

Obraćajući se učesnicima seminara direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović je istakao da Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj da BiH smatraju poreznim rajem kada su u pitanju transferne cijene.

"Cilj Porezne uprave FBiH, a i cilj poreznih obveznika je jednaka primjena odredbi zakona kojim se uređuje oblast transfernih cijena. Pitanju transfernih cijena Porezna uprava Federacije BiH posvećuje posebnu pažnju, jer joj nije cilj stvaranje dodatnih obaveza po ovom osnovu, već jednak pristup i pronalaženje najboljih  rješenja za pravilnu primjenu propisa i rješavanje problema koji se susreću u praksi", kazao je Arifović.

U svom izlaganju posebno se osvrnuo na važnost kontinuirane edukacije kako poreznih obveznika tako i poreznih službenika i stvaranje partnerskog odnosa sa poreznim obveznicima, u cilju bolje i kvalitetniije međusobne saradnje, te razmjenu znanja i iskustava Porezne uprave s jedne i poreznih obveznika s druge strane.

Na kraju seminara je zaključeno da transferne cijene predstavljaju najbitnije međunarodno porezno pitanje s kojim se suočavaju multinacionalne kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti