Trešnje iz Hercegovine na ruskom tržištu

27.05.2015. 08:36 / Izvor: eKapija.ba

Porodična firma Jaffa-Komerc d.o.o. koja se ubraja u najveće proizvođače ranog voća i povrća u Bosni i Hercegovini i ove godine vrši otkup trešanja, za kojima je trenutno velika potražnja.

Porodična firma Jaffa-Komerc d.o.o. koja se ubraja u najveće proizvođače ranog voća i povrća u Bosni i Hercegovini i ove godine vrši otkup trešanja, za kojima je trenutno velika potražnja.

Pored vlastitog zasada od preko 6.000 stabala trešnje, ova firma zadnjih godina sarađuje sa više od 300 kooperanata širom Hercegovine.

Većina ovogodišnje trešnje će se distriburiati na tržište Rusije, kao sto je to trend i proteklih par godina, mada imamo zainteresovane kupce i iz zemalja EU pa čak i Dubaija, rekao je direktor Jaffa-Komerca Nedim Badžak.

Kako kaže, saradnja sa kooperantima funkcioniše na način, da se tokom berbe vrši otkup trešnje svakim danom u prostorijama firme.

"Osiguran otkup kvalitetnih plodova predstavlja manjim proizvođačima sigurnost i veliku motivaciju da dobro obavljaju svoj posao, te da u budućnosti povećaju svoje proizvodne kapacitete.Tek zadnjih par godina uspijevamo da plasman trešnje dovedemo na nivo kakav ona zaslužuje s obzirom da činjenicu, da, u trenutku kada trešnja prispjeva u Hercegovini skoro je nigdje drugo u Evropi i nema. Mada, idalje su pred nama veliki izazovi, jer kapitalne investicije u poljoprivredi su nedovoljne, nedostaju subvencije za izvoz, nema adekvatnih domaćih ali i međunarodnih programa za ciljan razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini", kazao je Badžak, dodajući kako moramo raditi na prepoznatljivosti trešnje iz Hercegovine, na povećanju produktivnosti kroz veći broj zasada ali i uvođenju novih sorti koje se  po krupnoći i otpornosti razlikuju od tradicionalnih sorti u Hercegovini.

"Često se spominje siromaštvo i nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, projektima koji bi podržali podizanje novih zasada trešnje bi se moglo pozitivno utjecati na takvo stanje, jer samo od dva duluma zasada trešnjom jedna porodica može normalno živjeti", naglasio je  direktor Jaffa-Komerca Nedim Badžak.

Inače Jaffa-Komerc d.o.o. je u proteklih godina uložila preko dva miliona konvertibilnih maraka u rashladne kapacitete ali i opremu koja je neophodna za pripremanje trešnje za daleka tržišta. U planu je podizanje novih oglednih polja koja ujedno znače i nove investicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti