Tri kompanije iz BiH dobitnice nagrada za društveno odgovorno poslovanje

26.01.2015. 08:58 / Izvor: Fena
Tri kompanije iz BiH dobitnice nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Kompanija "Euro-Prost Lifts" iz Gračanice dobitnica je ovogodišnje prve nagrade pod nazivom "Da(r) za zajednicu", a koja se dodjeljuje za društveno odgovorno poslovanje.

Kompanija "Euro-Prost Lifts" iz Gračanice dobitnica je ovogodišnje prve nagrade pod nazivom "Da(r) za zajednicu", a koja se dodjeljuje za društveno odgovorno poslovanje i uspješnu saradnju s organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana u lokalnim zajednicama.

Nagrada, koju dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD), uručena je predstavnicima kompanije danas u Sarajevu, a kako je istaknuto radi se o kompaniji koja je obnovila značajan broj mostova i cesta koji su u Gračanici stradali tokom prošlogodišnjih poplava.

Drugo mjesto osvojila je mala obrtnička radnja "Pekara Marić" iz Prijedora koja ovaj vikend otvara još dvije pekare u Prijedoru, a treće  sarajevska firma "Ecoton" koja je dala podršku Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH".

Na poziv CPCD-a, koji već četiri godine provodi Program malih grantova "Budi promjena!", građani iz cijele Bosne i Hercegovine te organizacije civilnog društva nominirali su kompanije koje u svom poslovanju primjenjuju principe društveno odgovornog poslovanja i podržavaju inicijative u lokalnoj zajednici.

Kako je danas kazala menadžerica ovog programa Dragana Grbić-Hasibović, tokom četiri godine podržano je oko 200 projekata, putem kojih su građani aktivnim djelovanjem, mijenjali svoje okruženje u više od 100 lokalnih zajednica, a vrijednost do sada realiziranih projekata je 800.000 KM.

Podvukla je da se mnogi problemi u poslovanju mogu riješiti saradnjom nevladinog sektora i kompanija jer su predstavnici tih kompanija često spremni dati podršku nevladinim organizacijama za realizaciju njihovih projekata.

U okviru svečanosti dodjele nagrada organiziran  je i "Sajam domaćih proizvoda, dobrih ideja i pozitivne energije" na kojem su se predstavila neka od udruženja građana koja su protekle dvije godine implementirali projekte u lokalnim zajednicama uz podršku Programa malih grantova.

Svojim projektima danas su se, između ostalih, predstavili Udruženje žena Derventa koje se, kako je kazala Jovanka Popović, bavi ekonomskim osnaživanjem žena, te Omladinsko udruženje "Nova vizija" iz Novog Travnika koje, nastoji podići svijest o važnosti ekologije u svojoj zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti