Tuzla bliža Sarajevu za 3,6 km: Počinje gradnja tunela Karaula

14.04.2014. 15:26 / Izvor: Fena
Tuzla bliža Sarajevu za 3,6 km: Počinje gradnja tunela Karaula

U Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor za građevinske radove na projektu „Tunel Karaula“ na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik.

U Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor za građevinske radove na projektu "Tunel Karaula" na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nakon potpisivanja ugovora izrazio je zadovoljstvo učešćem u kreiranju projekta "Tunel Karaula".

"Smatram da ćemo na ovaj način umnogome doprinijeti da se skrati put između Tuzle i Sarajeva i omogući brži protok ljudi i robe", istakao je Bijedić.

Naveo je da se na tom dijelu magistralnog puta između Tuzle i Sarajeva u posljednjih  50 godina gotovo ništa nije  uradilo na modernizaciji i ubrzanju, a posebno su, kako je dodao,  otežani uvjeti  za vožnju u zimskom periodu zbog poledice i snijega.

"Ubijeđen sam da ćemo postići dogovor s glavnim izvođačem, a to je kompanija Strabag, da se domaće kompanije u nekim segmentima uključe u realizaciju projekta", prokomentirao je Bijedić.

Direktor Strabaga za niskogradnju Josip Kuzmanić je izjavio da su spremni suočiti se sa svim izazovima na gradnji ovog tunela. U poslovnu politiku Strabaga, po njegovim riječima, spada da se uvijek na neki način formira kao domaća firma, što podrazumijeva domaću radnu snagu, kao i podizvođačke i dobavljačke radove.

Direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva je kazao da se izgradnjom ovog tunela, mostova i trase, postojeća dionica skraćuje za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta  za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela.

Dužina tunela na Karauli je 902 metra, rok za građevinske radove je deset mjeseci, a ugovorena cijena je 24,25 miliona KM.

"To je iskorak koji je nemjerljiv riječima i promet će sutra pokazati da će se svaka marka uložena u tunel i općenito na ovoj dionici prevoja Karaula, višestruko isplatiti. Rješenjem cijelog projektnog zadatka umnogome će se olakšati putna komunikacija Tuzle sa Sarajevom", dodao je Vujeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti