U Sarajevu potpisan protokol o suradnji REDAH-a i BEBKA-e

28.08.2014. 08:05 / Izvor: Fena

​Protokol o suradnji Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) i Regionalne razvojne agencije turskih gradova Bursa, Eskişehir i Bilecik (BEBKA) potpisan je jučer u Sarajevu.

Protokol o suradnji Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) i Regionalne razvojne agencije turskih gradova Bursa, Eskişehir i Bilecik (BEBKA) potpisan je jučer u Sarajevu.

Protokol su potpisali generalni sekretar BEBKA-e Tamer Degirmenci i direktor REDAH-a Ivan Jurilj.

Potpisivanju protokola prisustvovali su ambasador Republike Turske Cihad Erginay, turski trgovinski ataše Sedat Yildiz, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ahmet Egrlić, predstavnici FIPA-e, zatim predsjednik Fondacije BIGMEV Muzaffer Cilek, direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić, guverner provincije Bilecik i predsjednik UO BEBKA Ahmet Hamdi Nayir, predsjednik izvršnog odbora MUSIAD-a Hasan Cepni, te predsjednik privredno-industrijske komore Bilecik Fevzi Uzun.

"Protokol koji je potpisan značajan je u smislu iskustava na međunarodnom tržištu i mi prvenstveno želimo da potičemo i razvijamo aktivnosti sektora poljoprivrede, trgovine, industrije i turizma", kazao je Degirmenci.

Dodao je da je sektor turizma značajan za regiju Burse, Eskişehira i Bilecika, te da također žele svim potencijalnim investitorima iz te regije pomoći da dođu u BiH.

"S obzirom da dolazimo iz istog sektora tj. da smo razvojne agencije, želimo iskustva koja već posjeduje i jedna i druga strana i da ih prenesmo jedni drugima. Već imamo način na koji funkcionišemo i na koji smo napravili institucionalne okvire i sada ćemo graditi iste takve, REDAH u Turskoj, a BEBKA u BiH", istaknuo je Degirmenci.

Cikotić je kazao da BIGMEV razumije značaj institucionalne suradnje između državnih struktura, ali da su s iskustvom od nekoliko godina zaključili da se ona u sferi konkretne ekonomske suradnje „najbolje odvija s ljudima koji se bave konkretnim projektima, koji rade sličan posao i govore istim jezikom.“

Jurilj je rekao da je misija REDAH-a, s obzirom na to da je regionalna razvojna agencija, promoviranje regije Hercegovine i uspostavljanje međunarodne suradnje s različitim organizacijama i razvojnim agencijama.

Dodao je da su ranije već razgovarali o različitim oblastima: turizmu, povezivanju privrednih subjekata Hercegovine i regije Bursa, intenziviranju međusobne suradnje, „a ponajviše o razmjeni iskustava i jačanju ove međunarodne suradnje.“

"Turska i BiH su na putu ka evropskim integracijama i imaju mogućnost pristupa određenim sredstvima. Ovo je podloga da se u biti upoznajemo, imamo operativnu i konkretnu suradnju i komunikaciju i da prejudiciramo zajedničke projekte i nastupamo zajednički u konzorcijima kako bi privukli sredstva iz Evropske unije (EU) koja stoje i Turskoj i BiH na raspolaganju", zaključio je Jurilj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti