Unis-Group prijeti krivičnom prijavom protiv Borisa Tučića

27.01.2015. 08:15 / Izvor: Fena
Unis-Group prijeti krivičnom prijavom protiv Borisa Tučića

​Privredno društvo Unis-Group d.o.o. Ilidža ističe da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra u ostavci Borisa Tučića ako ne dobije potpisanu dozvolu za izvoz naoružanja i vojne opreme od nadležnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Privredno društvo Unis-Group d.o.o. Ilidža ističe da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra u ostavci Borisa Tučića ako ne dobije potpisanu dozvolu za izvoz naoružanja i vojne opreme od nadležnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

To je jučer saopćeno iz Unis-Groupa-a, koji navodi da ostavka ne oslobađa Tučića odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja, kao ni zamjenika ministra, koji je u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, u ovom slučaju ovlašten da obavlja funkciju ministra.

Unis Group smatra da je stvarni razlog ostavke Borisa Tučića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strah od krivične odgovornosti zbog zloupotrebe položaja.

Prema ovom saopćenju, Tučić se boji zbog ograničavanja slobodnog kretanja roba i stavljanja pojedinih privrednih društava u neravnopravan položaj, a time i izazivanja ozbiljnih reperkusija i štetnih posljedica po privredu BiH te drugih štetnih posljedica, kao i ozbiljnih ekonomskih i drugih posljedica izvan teritorije BiH, za šta je zaprijećena kazna šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Ističemo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, na bilo koji način nije nadležno za vanjskotrgovinsku politiku Bosne i Hercegovine (jer je Ministarstvo vanjskih poslova već dalo svoju suglasnost) kako to u svojim medijskim istupima navodi i javnost dezavuira Milorad Dodik", citat je iz saopćenja.

Unis-Group se ovim saopćenjem oglasio povodom ostavke ministra Tučića i medijskih istupa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Navodi da Dodik ni po jednom zakonu u Bosni i Hercegovini nije nadležan za politiku i predmete što su u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara BiH, pa prema tome ni kompetentan da ih komentira.

Zamjenom teza, Dodik pitanje izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu pokušava izdići na političku razinu, što je neprihvatljivo, navedeno je u saopćenju.

Unis-Group dalje navodi da je zakonski podnijet zahtjev za izdavanje dozvole za vanjskotrgovinski promet roba sa Zajedničke liste vojne opreme u Ukrajinu dana 29. septembra prošle godine a da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rješavajući o takvom zahtjevu, dužno pribaviti prethodne saglasnosti od bosanskohercegovačkih ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova te od obavještajno-sigurnosne agencije.

"S obzirom na to da Ukrajina nije na međunarodnim listama država u koje se ograničava ili uvodi zabrana izvoza, svako od spomenutih ministarstava i agencija je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo potrebne saglasnosti bez primjedbi na izvoz. U skladu s odredbama člana 14. Zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine, rok za izdavanje predmetne dozvole je istekao 29.11.2014. godine", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je na upite o tačnom datumu izdavanja dozvole, iz spomenutog ministarstva odgovoreno da se u skladu sa Zakonom vrše dodatne provjere u roku od 30 dana, ali i taj rok je istekao 29.12.2014. godine.

Nakon toga iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je Unis-Group obaviješten da je dokumentacija o predmetu izvoza naoružanja/vojne opreme u Ukrajinu kompletirana i da je u kabinetu ministra Tučića na potpisivanju a da je on još nije potpisao.

Uvidjevši da ministar Tučić namjerno odugovlači potpis, privredno društvo Unis-Group d.o.o. Ilidža je uputilo zahtjev 20. januara ove godine, nakon čega je ministar podnio ostavku, navedeno je također u saopćenju.

Unis-Group podvlači da u skladu sa Zakonom o kontroli spoljnotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nakon što dobije sve prethodne saglasnosti od nadležnih ministarstava i agencija, dužno je izdati i pravnom subjektu dostaviti dozvolu za izvoz bez ikakvih odlaganja, zadržavanja i komentara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti