USAID 3E multimedijalna izložba energetske efikasnosti

25.04.2014. 07:52 / Izvor: eKapija.ba
USAID 3E multimedijalna izložba energetske efikasnosti

USAID-ov projekat Ekonomija Energetske Efikasnosti – 3E je danas, 24.4.2014.godine, održao Zaključna predavanja i multimedijalnu izložbu energetske efikasnosti, u Hotelu Termag na Jahorini.

USAID-ov projekat Ekonomija Energetske Efikasnosti – 3E je danas, 24.4.2014.godine, održao Zaključna predavanja i multimedijalnu izložbu energetske efikasnosti, u Hotelu Termag na Jahorini. Predstavljene su aktivnosti i rezultati projekta u protekle četiri godine, a date su i preporuke za slijedeće korake.

U pregledu aktivnosti od početka projekta 2010.godine, učesnici su mogli da nauče o Pilot Projektima koje je USAID 3E implementirao, a također su prezentirani i rezultati projekta. Upriličena je i jedinstvena Walk Through multimedijalna izložba energetske efikasnosti koja je predstavila rezultate projekta i dobrobiti implementacije mjera energetske efikasnosti. Ova izložba je prva takve vrste u Bosni i Hercegovini: posjetioci su mogli da pogledaju interaktivne modele, video prezetacije i postere kojima se objašnjava značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Oko 200 ljudi je posjetilo ovu multimedijalnu izložbu, uključujući i predstavnike državnih i entitetskih ministarstava koje se bave energijom. Događaju su također prisustvovali i predstavnici općina iz BiH, energetski menadžeri iz trinaest općina Kantona Tuzla, entitetski fondovi za zaštitu okoliša, donori i drugi.

"Na današnjim prezentacijama i multimedijalnoj izložbi vidjeli smo rezultate USAID 3E projekta i mogućnosti koje energetska efikasnost ima u Bosni i Hercegovini. Od ukupno 25 milijardi KM bruto domaćeg proizvoda (BDP), veliki dio (skoro 20%) se troši na energiju. Na osnovu ovih cifri, povećanje energetske efikasnosti za 20% bi rezultiralo uštedom od 1 milijarde KM godišnje u BiH, a koja bi se onda mogla usmjeriti u pravcu razvijanja infrastrukture i poboljšanja životnih uslova BH građana.

Aktivnosti koje je USAID 3E projekat implementirato u BiH u protekle četiri godine zajedno sa svojim partnerima, rezultiralo je u primjeru 17 pilot projekata koji se mogu replicirati širom zemlje. Pomogli smo u predstavljanju dobrobiti sistematskog pristupa upravljanju energijom, a koje je dalje pomoglo kreiranju pogodnih uslova za investiranje u polju energetske efikasnosti. U zadnje četiri godine dosta je uloženo u kampanju podizanja javne svijesti i širenju kapaciteta, kako bi se energetska efikasnost približila građanima BiH.", izjavio je Alexander Bond, vršilac dužnosti direktora Misije USAID-a BiH.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,5 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila 1.6 milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti