Usvojen izvještaj o Stress testu: Šta raditi ako ne dođe do isporuke plina?

23.08.2014. 09:32 / Izvor: eKapija.ba
Usvojen izvještaj o Stress testu: Šta raditi ako ne dođe do isporuke plina?

Federalna vlada je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Izvještaj o "Stress testu“ za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom Federacije BiH.

Među mjerama Vlade FBiH je zaduženje premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži finansijsku pomoć za nabavku gasa na tržištu zemalja članica EU

Federalna vlada je u petak na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Izvještaj o "Stress testu“ za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom Federacije BiH koji je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Ova obaveza Vlade Federacije inicirana je od strane Vijeća Evrope i Sekretarijata Energetske zajednice Europske unije i odnosi se na sve zemlje članice ove energetske zajednice koje su dužne da predvide mjere povećanja ekonomske sigurnosti prije nastupajuće sezone grijanja 2014/15 godina.

 Među mjerama Vlade FBiH je zaduženje premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži finansijsku pomoć za nabavku gasa na tržištu zemalja članica EU.

 Premijer je zadužen da uputi i inicijativu Vijeću ministara BiH da odmah otvori pregovore s Mađarskom i/ili Republikom Srbijom i šire s državama članicama EU, koje imaju transportne veze s Mađarskom, o nabavci nedostajućih količina gasa i o rezervisanju skladišnih prostora za gas, uključujući pojašnjenje člana 97/A mađarskog propisa.

 Federalni premijer, također, treba Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu da, putem državnih institucija, obaveže i osigura adekvatno učešće NOS-a i "Elektroprijenosa BiH“ u prevazilaženju mogućih problema vezanih za eventualni prekid isporuke gasa i uključivanje električne energije kao alternativnog energenta.

 JP Elektroprivreda BiH je zadužena da, u skladu sa svojim planskim dokumentom, kao alternativu za nedostajuće količine gasa obezbijedi napajanje električnom energijom, uključujući i nabavku neophodne opreme za to.

 Federalna vlada i Vlada Kantona Sarajevo će dogovorno, u saradnji sa Operatorom - Terminalima Federacije, obezbijediti uslove za proizvodnju toplotne energije korištenjem tečnih goriva (LUEL/ mazut) u kotlovnicama koje su za to tehnički osposobljene.

 Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi koordinaciju svih aktivnosti vezanih za "Stress test“ i da ovaj izvještaj sa zaključcima dostavi svim odgovornim subjektima s ciljem izrade operativnih planova o upravljanju rizicima u slučaju mogućeg prekida snabdijevanja prirodnim gasom.

 Ovaj izvještaj bit će dostavljen Energetskoj zajednici EU do 31.8.2014. godine, kako je i zahtijevano, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti