Više aviona na nebu iznad BiH

24.07.2014. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
Više aviona na nebu iznad BiH

BiH očekuje neznatno povećanje civilnog vazdušnog saobraćaja zbog složene političko-bezbjednosne situacije u istočnoj Ukrajini, saopšteno je iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

BiH očekuje neznatno povećanje civilnog vazdušnog saobraćaja zbog složene političko-bezbjednosne situacije u istočnoj Ukrajini, saopšteno je iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

"Nakon što je zatvoren dio vazdušnog prostora Ukrajine, očekuje se neznatno povećanje broja preleta u vazdušnom prostoru BiH. Značajnije povećanje, oko 15 do 20 odsto, nakon događaja u Ukrajini zabilježeno je u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj", rečeno je "Nezavisnim" u Direkciji.

Dodali su da pružaoci usluga kontrole letenja u vazdušnom prostoru BiH imaju kapacitet i spremno dočekuju očekivano povećanje vazdušnog saobraćaja, uz određena ograničenja u brzini i količini protoka koja su moguća ako se pojavi veliki broj aviona u isto vrijeme.

"Nadležne službe EUROCONTROL-a i EASA u saradnji s pružaocima usluga u avio-kompanijama, svakodnevno prate i vrše monitoring vazdušnog saobraćaja, tako da se ne očekuju iznenadne situacije", naveli su u Direkciji, koja djeluje u sastavu Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Iznijeli su nam podataka da je u prvih pet mjeseci vazdušni prostor BiH preletjelo 85.190 vazduhoplova.

"Dan s najvećim prometom u navedenom periodu bio je 24. maj sa 1.134 preleta", naveli su u Direkciji.

Dodali su da su u istom periodu prošle godine bila 80.734 preleta, te da su u 2013. ukupno bila 248.083 preleta.

"U 2012. godini je BiH preletjelo 257.089 vazduhoplova. Dan s najviše preleta u 2013. godini je bio 17. avgust, kada su zabilježena 1.263 preleta", naveli su.

Podsjećamo, nakon što je prošlog četvrtka iznad istočne Ukrajine oboren malezijski boing 777, civilne vlasti su zatvorile taj dio vazdušnog prostora Ukrajine.

U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a u toku je istraga o tome ko je ispalio projektil koji je oborio avion.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti