Vizni informacioni sistem počinje sa radom u zemljama Zapadnog Balkana

19.09.2014. 13:25 / Izvor: eKapija.ba
Vizni informacioni sistem počinje sa radom u zemljama Zapadnog Balkana

Početak rada VIS-a znači da će konzulati Zemalja članica EU početi prikupljati otiske prsta i digitalne fotografije podnosilaca zahtjeva za dobijanje vize te da će njihovi podaci biti pohranjeni u VIS.

Vizni informacioni sistem (VIS) će početi sa radom 25. septembra 2014. u zemljama Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM), Kosovo*, Crna Gora, Srbija) i Turskoj. VIS je centralna baza podataka koja zemljama Šengena omogućava razmjenu podataka o vizama za kratkoročne boravke.

Početak rada VIS-a znači da će konzulati Zemalja članica EU početi prikupljati otiske prsta i digitalne fotografije podnosilaca zahtjeva za dobijanje vize te da će njihovi podaci biti pohranjeni u VIS. Podatke u zemljama Šengena mogu pogledati svi organi nadležni za izdavanje viza, i mogu se provjeravati od strane granične policije na ulasku imaoca vize na teritoriju Šengena.

Ovo će se primjenjivati na državljane zemalja kojima je viza neophodna da bi ušli na područje Šengena. Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, BJRM, Crne Gore i Srbije mogu putovati bez vize. Osobe koje ulaze s Kosova* i iz Turske obuhvaćeni su viznim režimom.

Dakle, u Bosni i Hercegovini, uvođenje VIS-a će samo uticati na stanovnike koji su zbog svog državljanstva pod viznim režimom (na primjer, državljanin Turske koji boravi u BiH). Takva osoba samo treba dati otisak prsta svakih pet godina, što znači da one osobe koje često putuju neće morati da to rade svaki put kada podnose zahtjev za dobijanje vize. 

U pravilu, podaci iz VIS-a ne mogu se prenositi niti staviti na raspolaganje trećim zemljama ili nekoj međunarodnoj organizaciji. U određenim slučajevima, neki podaci registrovani u VIS-u (ime i prezime, državljanstvo, broj putne isprave, mjesto boravka) mogu se dostaviti trećoj državi, ili međunarodnoj organizaciji, kada je to u pojedinom slučaju neophodno da bi se dokazao identitet državljanina treće države, kao i u svrhu povratka. Stroga pravila zaštite podataka definirana su Pravlima VIS-a i podliježu kontroli nacionalnih i evropskih organa za zaštitu podataka. Podaci se u VIS-u čuvaju maksimalno pet godina.

Početak rada VIS-a je dio postupnog uspostavljanja ovog sistema u cijelom svijetu, što je započeto u oktobru 2011. i trajat će do juna 2015, s ciljem pokrivanja konzulata svih zemalja Šengena, a region Zapadnog Balkana je 16. po redu u kojem se ovaj sistem uvodi, saopćili su iz Delegacije EU u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti