Vlada TK-a odlučila otkupiti većinu dionica "Dite" i "Konjuha"

23.07.2014. 10:12 / Izvor: Federalna.ba
Vlada TK-a odlučila otkupiti većinu dionica 'Dite' i 'Konjuha'

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela odluku o restrukturiranju Fabrike deterdženata "Dita" i Fabrike namještaja "Konjuh", otkupom većinskog paketa dionica.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o restrukturiranju Fabrike deterdženata “Dita” i Fabrike namještaja “Konjuh”, otkupom većinskog paketa dionica. Taj proces je, međutim, nezakonit, jer je za konsolidaciju tih firmi isključivo nadležna Vlada Federacije.

Vlada Tuzlanskog kantona uradila je i posljednju formalnost. Na javni poziv za revitalizaciju javili su se samo Dita i Konjuh. Vlada će, tako, otkupiti većinski paket dionica u ovim privatnim preduzećima.

“Kupovinom dionica većinskog paketa i u Diti i u Konjuhu od 67 posto Vlada bi postala većinski vlasnik tih privrednih društava“, ističe ministar industrije TK-a Mulaga Fejzić.

No, taj proces je nezakonit. Naime, prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji, isključivu nadležnost za konsolidaciju privatnih firmi, koje su 100 % u privatnom vlasništvu, ima Vlada Federacije, a ne kanton.

Vlada ne zna ni po kojem zakonu želi kupiti dionice u ovim firmama. Također, i višemilionska sredstva, koja su planirana za restrukturiranje, mogla bi biti potrošena nenamjenski, jer su uglavnom planirana za plate radnicima. O svemu ovome će se u petak očitovati i Skupština Tuzlanskog kantona, gdje bi većina zastupnika mogla biti sudržana kada je u pitanju ovakav način revitalizacije ovih preduzeća, koji je, prema ocjeni stručnjaka - pogrešan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti