Vlada TK započela ili realizirala 92 projektne aktivnosti

30.10.2014. 09:29 / Izvor: eKapija.ba
Vlada TK započela ili realizirala 92 projektne aktivnosti

Vlada TK uspjela je stabilizirati stanje u Tuzlanskom kantonu nakon socijalnih nemira i uložiti maksimalne napore u poticaj razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Fokus djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona od imenovanja u martu 2014. godine usmjeren je na privredni sektor i realizaciju aktivnosti, definisanih u Smjernicama i ciljevima rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2014. godinu. Temeljeći svoj rad na četiri principa - sigurnosti, pravednosti, solidarnosti i zapošljavanju, Vlada TK uspjela je stabilizirati stanje u Tuzlanskom kantonu nakon socijalnih nemira i uložiti maksimalne napore u poticaj razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Ovi napori bi zasigurno imali i značajnije efekte da se u toku mandatnog perioda u dva navrata nisu dogodile prirodne nepogode.

U periodu mart-oktobar 2014. godine Vlada Tuzlanskog kantona je započela ili finalizirala realizaciju 92 značajne aktivnosti, od kojih se posebno ističu pokretanje proizvodnje magnezita u „Rudnicima nemetala Kladanj" d.o.o. Kladanj, osiguranje posla za privredna društva „TTU", „Aida" i „Livnica čelika", unaprjeđenje Sistema za praćenje kvalitete zraka na području TK i poboljšanje praćenja izvještavanja kvaliteta zraka. U saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom grupacije Svjetske banke (IFC), finaliziran je projekat „Unapređenje poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija" koji je omogućio smanjenje rokova i dokumentacije za provedbu administrativnih postupaka, te građani i privrednici Tuzlanskog kantona sada mogu lakše i brže doći do dozvola, licenci, odobrenja i slično. U saradnji sa IFC-om po prvi put kreiran je i Vodič za investitore Tuzlanskog kantona, na bosanskom i engleskom jeziku. U cilju osiguranja preduslova za plansko usmjeravanje razvoja Kantona i privlačenja eksternih izvora sredstava za razvojne programe, prije svega sredstava iz fondova EU i drugih međunarodnih fondova, uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), Vlada Kantona započela je sa procesom izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016. - 2020. godina.

Ovo su samo neke od najbitnijih aktivnosti i projekata koje je Vlada Kantona započela ili implementirala u toku ovog mandata. U cilju objedinjavanja informacija o realiziranim aktivnostima i daljeg informisanja javnosti o radu Vlade kreirana je „Informacija o projektima i ključnim aktivnostima ministarstava Tuzlanskog kantona koji se implementiraju ili su finalizirani tokom perioda mart – oktobar 2014. godine" , a koja se može preuzeti ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije