Za fabriku obuće "Aida" izdvojeno 250.000 KM

27.11.2014. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Za fabriku obuće 'Aida' izdvojeno 250.000 KM

Ne postoji zakonska osnova da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti, ali će se sagledati mogućnost da im se osigura jednokratna pomoć.

Na jučerašnjojj sjednici Kolegija, Vlada Tuzlanskog kantona je razmotrila zahtjeve sindikata Fabrike obuće Aida, te zaključila da ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti. Ipak Vlada će u narednom periodu sagledati mogućnosti za osiguranje jednokratne pomoći uposlenicima, o čemu će se izjasniti najkasnije do petka 28.11.2014.godine.

Podsjećanja radi kao pomoć Fabrici obuće Aida tokom 2014. godine Vlada je za pokretanje proizvodnje i socijalnu pomoć radnicima, izdvojila 244.600,00 KM.

Kako se navodi u Informaciji o stanju u Aidi, fabrika je u proteklom periodu radila u „lohn" aranžmanu za više kupaca, a trenutno se vode pregovori za rad sa sljedećim firmama "Progetti", "Kavat", "Alpina", "Fortex", "East - West", "Olip" i "Verdi". Također, konstatovano je da su se izuzetno složeni uslovi privređivanja odrazili i na stanje u Aidi, koje karakterišu nedostatak ino – narudžbi, nedovoljna uposlenost kapaciteta, niska cijena rada u "lohn - poslovima", nedovoljni ostvareni prihodi, zastario mašinski park i nizak standard zaposlenih.

Trenutno je u Aidi zaposleno 317 radnika, što je za 18 manje nego u januaru 2014. godine. Naime određeni dio radnika je penzionisan, a određeni broj je otišao da radi u druge firme.

Kada je u pitanju uposlenost, najveći broj angažovanih radnika bio je u mjesecu avgustu i to 243 uposlenika ili 74% od ukupnog broja, odnosno svi radno sposobni uposlenici. U julu i septembru je bilo angažovano 70%, a ispod 50% uposlenika bilo je angažovano od januara do maja, te u oktobru i novembru.

Govoreći o platama u Aidi, predsjednik Nadzornog odbora Zlatko Kovačević je iznio podatke da u mjesecima kada su pogoni uposleni nekvalifikovani radnici imaju mjesečna primanja u iznosu od oko 200-300 KM, a naknade uposlenika sa srednjom stručnom spremom u tom periodu iznose do 800 KM, što je znatno više nego u drugim firmama iz ove privredne grane. Iz ovoga se vidi da je u proteklim danima putem medija izneseno više neistina, koje direktno otežavaju, ionako složeno stanju u ovoj fabrici. To su prije svega neistine o visini toplog obroka koji nije 1,5 KM, kako se to iznosi, nego 3 KM po izrađenom danu. Visina dnevnice za izrađeni dan nije 5 KM nego 10 KM i više, u odnosu na radno mjesto i stepen stručne spreme.

"Trenutno teško stanje i nedostatak posla rezultat je poremećaja na tržištu obuće, koji je posljedica kišnih perioda ove godine i smanjenja narudžbi obuće za sezonu proljeće ljeto 2015. godine s jedne i trgovinskih odnosa sa Rusijom s druge strane", istakao je direktor Fabrike obuće Aida Bahrudin Bašić. Govoreći o budućim poslovima, od 15. decembra počinje se raditi obuća za sezonu jesen-zima 2015. Poznato je da rad za sezonu jesen-zima nosi mnogo više posla nego proljeće-ljeto, te se stoga može očekivati veće angažovanje pogona u Fabrici, navodi se u saopćenju Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti