Zagrebinspekt postao akreditirani laboratorij za ispitivanje emisija u zrak

22.07.2014. 10:47 / Izvor: eKapija.ba
Zagrebinspekt postao akreditirani laboratorij za ispitivanje emisija u zrak

Firma Zagrebinspekt, preduzeće za kontrolu i inženjering d.o.o. Mostar je u aprilu ove godine postala akreditirani laboratorij za ispitivanje emisija u zrak, otpadnih voda i buke, što je još jedna dodatna djelatnost u širokom spektru poslova kojim se bave.

Firma Zagrebinspekt, preduzeće za kontrolu i inženjering d.o.o. Mostar je u aprilu ove godine postala akreditirani laboratorij za ispitivanje emisija u zrak, otpadnih voda i buke, što je još jedna dodatna djelatnost u širokom spektru poslova kojim se bave.

Certifikat su dobili od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine BATA jer shodno zakonskoj regulativi naše zemlje analitički laboratoriji za ispitivanje emisija u zrak, otpadnih voda i buke moraju biti akreditirani za sve metode u svom području rada.

"Morali smo zadovoljiti sve opće i specifične zahtjeve koje se odnose na kompetentnost za obavljanje ispitivanja i uzorkovanja, shodno BAS EN ISO/IEC 17025. To se odnosi na zahtjeve u vezi sa upravljanjem laboratorija (sustav upravljanja kvalitetom, kontrola dokumenata, nabava, odnosi sa  kupcem, auditi itd.), kao i na tehničke zahtjevi (osoblje, kalibracije, validacije, verifikacije, oprema, sljedivost, osiguranje kvaliteta rezultata ispitivanja, itd.)", kaže za eKapija.ba Vesela Zovko iz firme Zagrebinspekt.

Zagrebinspekt d.o.o. Mostar u sklopu registrirane djelatnosti i ovlaštenja od resornih ministarstava vrši također usluge iz oblasti zaštite na radu. Tako da kod njih možete uraditi pregled i ispitivanje strojeva i uređaja, ispitivanje uvjeta radnog okoliša: fizikalne štetnosti, hemijske štetnosti, mjerenje buke u radnom okolišu i mjerenje osvijetljenosti. Pored toga oni rade pregled i ispitivanje električne instalacije, gromobranske instalacije, instalacije za odvođenje statičkog elektriciteta, pregled i ispitivanja u rudarskoj djelatnosti, ispitivanje otpora uzemljivača, izradu procjene opasnosti za radna mjesta s posebnim uvjetima rada, izradu nacrta pravilnika zaštite na radu, izradu elaborata zaštite na radu, izradu elaborata o uređenju gradilišta i izradu elaborata o postavljanja znakova sigurnosti.

No to nije sve, Zagrebinspekt također pruža usluge zaštita od požara.

"Naša firma u sklopu registrirane djelatnosti i ovlaštenja od resornih ministarstava vrši slijedeće usluge iz oblasti zaštite od požara: izradu elaborata zaštite od požara, izradu plana zaštite od požara, izrada plana evakuacije objekta, ispitivanje funkcionalnosti vatrodojavne instalacije, ispitivanje funkcionalnosti hidrantske instalacije, ispitivanje funkcionalnosti instalacije za gašenje sa CO2, ispitivanje funkcionalnosti drencher instalacije, ispitivanje funkcionalnosti sprinkler instalacije i ispitivanje funkcionalnosti protivpožarnih zaklopki", navodi Zovko.

Također, firma Zagrebinspekt u sklopu registrirane djelatnosti i ovlaštenja od resornih ministarstava vrši usluge projektiranja. Tu spadaju izrada tehničke dokumentacije za: strojarske instalacije, električne instalacije, gromobranske instalacije, specifične tehnološke procese. Također rade konzultacije kod projektiranja svih vrsta građevina i nadzor nad izvođenjem.

Sukladno Rješenjima Federalnog ministarstva prostornog uredjenja ova firma je dobila ovlaštenje za projektiranje građevina i zahvata u prostoru iz nadležnosti Federacije BiH za projektiranje hidroinstalacija, projektiranje električnih instalacija i projektiranje zaštite od požara, kao i za obavljanje geoloških istraživanja na području FBIH.

Pored svega ovog, Zagrebinspekt radi i provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje stambenih zgrada i nestambenih objekata sa složenim tehničkim sistemom. Također, rade i nadzor stanja okoliša, nadzor stanja sigurnosti na radu i nadzor stanja zaštite od požara.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti