Završen prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH

21.04.2014. 16:01 / Izvor: eKapija.ba
Završen prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH

U Fojnici je uz aktivno učešće preko 60 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Vranica.

Nakon radionica u Šamcu i Trebinju za područja Tišina i Orjen – Bijela gora, u Fojnici je uz aktivno učešće preko 60 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme prijedloga plana upravljanja za područje prirode Vranica. Vranica je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta pod nazivom, "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH". Sudionici radionice su putem rada u grupama identificirali vrijednosti područja Vranice, način postojećeg kao i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne uticaje na vrijednosti područja Vranice. Sljedeći susret na kojem će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje, planiran je za juli. Sa ovom radionicom uspješno je završen prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH.

Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbas i Bosna, je najpoznatija visoka nekarbonatna planina u BiH, bogate biološke raznovrsnosti, koja se zasniva na velikim površinama pašnjaka, šuma i čistih površinskih voda, uključujući Prokoško jezero. Vranica je životni prostor brojnih evropsko značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak. Na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste.

Ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, glavne ciljeve projekta predstavila je, koordinatorica projekta, Nermina Skejović – Hurić, dok se ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sudionicima radionice, obratila Zineta Mujaković, a uz riječi dobrodošlice radionicu je ispred Općine Fojnica i kabineta načelnika, zvanično otvorio pomoćnik načelnika, Josip Markota. Zatim su slijedile prezentacije koje su obezbjedili gospođa Nermina Skejović – Hurić, stručnjak za staništa i biljke Dr.sc Samir Đug i stručnjak za fizičku geografiju i GIS Dr.sc Nusret Drešković, te vođa projekta Aleksander Golob. Sudionici su mogli saznati više o ekološkoj mreži Natura 2000 u EU i prvom prijedlogu za BiH, o staništima i vrstama, ekološkim zahtjevima vezanim za njihovo povoljno stanje očuvanosti , kao i o Planu upravljanja za područje Vranice i procesu njegove izrade.

Na radionici aktivno učešće uzeli su predstavnici Fojnice kao i predstavnici općine Gornji Vakuf – Uskoplje, te sudionici javnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i drugi. Upoznali su se sa ciljevima projekta, ekološkom mrežom Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH. Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Vranice i zajedno radili na identifikaciji pozitivnih i negativnih faktora koji utiču na povoljno stanje očuvanosti i vrijednosti područja Vranice. Druga radionica posvećena području Vranice planirana je za 16. juli, gdje će razraditi ciljeve i rješenja, kako bi postigli svrhu mreže Nature 2000 i uz to omugućili održivi razvoj.

Inače, projekat je za sva tri pilot područja Tišina, Orjen – Bijela gora i Vranica, obezbijedio po dvije stručne radionice, u koje se svi sudionici, sve zainteresirane strane, uključuju u proces planiranja potencijalnih Natura 2000 područja za BiH.

O ekološkoj mreži Natura 2000

Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu – putem održivog upravljanja, kako ekološki tako i ekonomski. Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provediv i obuhvata potrebe društva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti