Završeni radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići

27.05.2015. 08:59 / Izvor: eKapija.ba
Završeni radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići
OTVORI GALERIJU

Njenom izgradnjom uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske longitudinale, po principu odvijanja motornog saobraćaja. Izgradnju finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Uveliko teku radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području općine Novi Grad, u dužini preko četiri kilometra. Njenom izgradnjom uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske longitudinale, po principu odvijanja motornog saobraćaja. Izgradnju finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.  

Tako će na ljeto, Općina Novi Grad biti prva općina u BiH, koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.

Da radnici preduzeća "Rad" ubrzano izvode radove, pokazuje i činjenica da su na lijevoj strani buduće staze završeni građevinski radovi na dionici Dom penzionera-Nedžarići, smjer Ilidža-grad. Na ovoj dionici je završena konstrukcija staze te je izvršeno bojenje podloge. Ostali su još radovi obilježavanja horizontalne i postavljanja vertikalne saobraćajne signalizacije. Ovih dana uslijedio je i nastavak zemljanih radova od Nedžarića prema Otoci.

Uporedo s tim, na mjestima ukrštanja biciklističkog i motornog saobraćaja, na strani biciklističke staze grad-Ilidža, vrši se obilježavanje biciklističkih prelaza plavom bojom, kako bi se povećala sigurnost za sve učesnike u saobraćaju. Na mjestima gdje će biciklistička staza biti prekinuta zbog nedostatka prostora, odvijat će se "mješoviti" saobraćaj. Te dionice bit će označene vertikalnom signalizacijom kao staze rezervisane za pješake i bicikliste.

 Kako bi uljepšali ovaj ambijent i učinili ga što funkcionalnijim, Općina Novi Grad je finansirala postavljanje klupa i sadnju žive ograde desnom stranom biciklističke staze, u dužini od 780 metara. Cilj je da se biciklistički i pješački saobraćaj odvoji od motornog. Novogradska općina također planira izgradnju odmorišta kod Olimpijskog bazena Otoka, gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

Inače, u Općini Novi Grad planiraju da se "gradska" biciklistička staza poveže sa Centrom za sport i rekreaciju koji se gradi u bivšoj kasarni „Safet Zajko“. Istovremeno, najavljuju njeno povezivanje iz Nedžarića s Dobrinjom, nakon što  izrade projektnu dokumentaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti