Zeleno svjetlo za BiH: Uskoro moguć izvoz domaćeg krompira u EU

31.03.2015. 12:12 / Izvor: eKapija.ba
Zeleno svjetlo za BiH: Uskoro moguć izvoz domaćeg krompira u EU

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo odgovorno za sigurnost hrane dao je zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu Uredbe kojom proglašava da u BiH nema prstenaste truleži krompira.

Na sastanku održanom prošli tjedan Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo odgovorno za sigurnost hrane EU-a, pozitivno je ocijenio podatke dostavljene iz Bosne i Hercegovine, te dao zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu Uredbe kojom proglašava da u Bosni i Hercegovini nema prstenaste truleži krompira.

''Nakon što Uredba bude usvojena, bit će omogućen izvoz krompira iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju'', navode iz Delegacije EU u BiH. 

Dodaju da je sektor proizvodnje krompira primjer u kojem je BiH pokazala da ima učinkovit sustav kontrole i nadzora, kao i funkcionalnu koordinaciju, gdje osoblje u raznim institucijama i vlasti rade kao jedan tim.

"To je pozitivan primjer koji treba slijediti u drugim područjima, kao što su pripreme za izvoz mliječnih proizvoda", navode iz Delegacije. 

Goran Matijević, direktor poljoprivredne zadruge VIP Krajina iz Laktaša, za ekapija.ba kaže da su oni oko 80 posto svoje proizvodnje izvozili u Hrvatsku prije njenog ulaska u EU.

Dodaje da će mogućnost ponovnog izvoza imati veoma pozitivan efekt na njihovo poslovanje te da im je plan vratiti se na ovo tržište kada ponovno bude odobren izvoz krompira iz BiH.  

Podsjetimo, izvoz krompira iz BiH u EU, odnosno u Hrvatsku, koje je bilo najznačajnije izvozno tržište za bh. proizvođače, je obustavljen 2013. jer nadležne institucije u BiH nisu na vrijeme provele obvezni monitoring na najznačajnije bolesti krompira, što je onemogućilo izvoza krompira na ovo tržište.

Sličnu situacija prolaze i mlijekari jer institucije vlasti nisu na vrijeme provele sve potrbne procedure koje je od njih zahtijevala EU i inspektorat FVO-a.

No, sa ovom odlukom je postalo jasno da proizvođače krompira ipak čekaju bolji dani za razliku od mljekara.

Inspektori FVO-a su prilikom svog zadnjeg dolaska u BiH, početkom prošle godine, istaknuli da je zakonodavstvo u fitosanitarnoj oblasti u dijelu koji se odnosi na zdravlje krompira u cijeloj BiH identično i u potpunosti usuglašeno sa zakonodavstvom EU. Tada je posebno istaknuta izuzetno dobra struktura, organizacija i suradnja svih nadležnih organa i institucija koje su uključene u fitosanitarni sustav u BiH.

BiH trenutno u EU izvozi ribu, med i šećer. Zbog postignutog napretka očekuje se da će ove godine i krompir biti u grupi proizvoda koji se mogu izvoziti na zahtjevno EU tržište.

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti