Zeleno svjetlo za otvaranje tržišta struje

26.12.2014. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
Zeleno svjetlo za otvaranje tržišta struje

Regulatorne komisije za energetiku oba bh. entiteta usvojile su neophodne dokumente čime su i formalno stvoreni uslovi za početak liberalizacije tržišta električne energije u BiH od 1. januara sljedeće godine.

Regulatorne komisije za energetiku oba bh. entiteta usvojile su neophodne dokumente čime su i formalno stvoreni uslovi za početak liberalizacije tržišta električne energije u BiH od 1. januara sljedeće godine.

Naime, nakon što je to prije nekoliko dana uradila Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK), i Regulatorna komisija za energetiku RS objavila je juče usvojeni Pravilnik o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača.

Tim pravilnikom propisuje se način snabdijevanja kvalifikovanih kupaca na tržištu električne energije u RS, uloga javnog i rezervnog snabdjevača, postupak promjene snabdjevača i način određivanja cijena rezervnog snabdijevanja i cijena za kvalifikovane kupce koji se snabdijevaju u sistemu obaveze javne usluge, uključujući i univerzalnu uslugu.

"Tako je propisano da su svi kupci u RS od 1. januara 2015. godine kvalifikovani da slobodno kupuju električnu energiju od snabdjevača po svom izboru", navedeno je u usvojenom pravilnku.

Gordana Bulić, predsjednik UO Saveza udruženja potrošača BiH, rekla je da je mnogim građanima u BiH nejasno kako će sve to da funkcioniše.

Ona je preoptimističnim nazvala očekivanja da će zbog slobodnog formiranja cijena nakon početka liberalizacije postojati mogućnost da na bh. tržište dođu distributeri koji će moći imati nižu cijenu.

Bulićeva smatra da u neko skorije vrijeme neće biti novih prodavaca struje.

Kako objašnjava, razlog tome je da neko ko dolazi mora da obezbijedi tehničke kapacitete, tako da ne vidi mogućnost da u dogledno vrijeme taj neko može biti jeftiniji od javnih preduzeća.

Prema njenim riječima, na potrošačima je odluka i izbor, ako zaključe da su se prevarili u izboru, uvijek imaju mogućnosti rezervnog snabdijevanja.

Govoreći o povećanju cijena struje, ona je rekla da nije vrijeme za to u ovakvim uslovima u zemlji, nakon izbora, kada vlasti nisu formirane i kada ima dosta štrajkova radnika, već da je takve odluke trebalo ostaviti za neki kasniji period.

Podsjećamo, u "Elektroprivredi RS" (ERS) ranije su nam kazali da je BiH, a samim tim i RS, potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope, pa je u skladu s tim preuzela i određene međunarodne obaveze u vezi s otvaranjem tržišta električne energije.

"U pogledu otvaranja tržišta i stvaranja zakonskih okvira 'Elektroprivreda RS' je u potpunosti konkurentna i spremna za tržišnu utakmicu, uz napomenu da je cijena električne energije u RS najniža u regionu", naglasili su iz ERS. Naglasili su da je ERS organizaciono, pravno i tehnički spremno dočekala sve dosadašnje faze u procesu liberalizacije tržišta.

Sa druge strane, Regulatorna komisija za energiju u FBiH dala je saglasnost na prijedlog cijene usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge elektroprivredama. Tako će građani FBiH od 1. januara 2015. godine plaćati višu cijenu električne energije, pa će računi za struju za domaćinstva koja se snabdijevaju iz "Elektroprivrede BiH" biti uvećani za 4,33 odsto, a ostaloj potrošnji za 0,88 odsto, a kupcima koji se snabdijevaju iz "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna" računi će dolaziti uvećani za 1,97 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti