Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla dobili status grada

25.07.2014. 09:11 / Izvor: nap.ba
Zenica, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla dobili status grada

Odlukom Parlamenta FBiH dosadašnje općine Zenica, Tuzla, Bihać i Široki Brijeg dobile su status gradova, što im može donijeti mnogo više međunarodnih projekata i stranog kapitala.

Odlukom Parlamenta FBiH dosadašnje općine Zenica, Tuzla, Bihać i Široki Brijeg dobile su status gradova, javlja bh. novinska agencija Patria.

Jasmin Duvnjak, zastupnik u Federalnom parlamentu objasnio je da ukoliko predstavnici Zenice, Tuzle, Bihaća i Širokog Brijega budu imali dovoljno mudrosti i kreativnosti, statusi gradova mogu im donijeti mnogo više međunarodnih projekata i stranog kapitala.

"U administrativnom smislu neće doći do promjena, administrcija će nastaviti raditi skoro kao što je i do sada radila, ali sam status grada Zenici i ostalim gradovima može donijeti mnogo više stranih investicija nego što su to mogle donijeti općine", objasnio je Duvnjak za Patriu.

"Kada se pojavite na međunarodnim projektima, onda vas mnogo ozbiljnije gledaju ako imate status grada, umjesto općine", dodao je on.

Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti