Životinje uginule u poplavama u BiH spaljuju se u Srbiji

21.05.2014. 12:33 / Izvor: eKapija.ba
Životinje uginule u poplavama u BiH spaljuju se u Srbiji

BiH nema ni jednu spalionicu u kojoj bi mogla na pravilan način uraditi spaljivanje životinja uginulih u poplavama, a vrijeme od kritičnih 48-72 sata koji su ključni za uklanjanje životinja nastradalih u poplavama lagano ističe.

BiH nema niti jednu spalionicu u kojoj bi mogla na pravilan način uraditi spaljivanje životinja uginulih u poplavama, a vrijeme od kritičnih 48-72 sata, koji su ključni za uklanjanje životinja nastradalih u poplavama, lagano ističe. Osim toga toplo vrijeme, koje imamo zadnjih dana, ubrzava raspad leša i povećava rizike širenja zaraza. 

Iako se još nitko zna o kojem broju životnja se radi, očekuje se da on neće biti mali, osobito u Posavskoj županiji, gdje je razvijena  poljoprivredna proizvodnja te postoji veliki broj farmi. 

Za sada, prema saznanjima Veterinarskog fakulteta u Sarajevo, koji je formirao krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave civilne zaštite, postoji inforamcija da se veći broj životnja, oko 400 grla, utopio u jednoj farmi u Šamcu, a prema još uvijek neslužbenim informacijama postoji mogućnost da je uginuo i veći broj peradi.

Edin Adilović, specijalista zaraznih bolesti na Veterinarskom fakultetu Sarajevo, kaže da njihovi timovi situacije na terenu brzo rješavaju. ''Poduzimamo higijenske mjere.  Grobnice ima svaka općina i tu se vrši spaljivanje i zatrpavanje leševa'', kaže nam on.

O tome imamo li kapaciteta da se riješe  velike količine uginulih životinja kaže: "Imamo ljudstvo, imamo volju. Narod se dobro organizirao. Veterinarske službe rade sa 120 posto kapaciteta. Svi su angažirani, veterinari su na terenu danonoćno. Mi smo upravo došli sa terena gdje smo obišli Maglaj, Zavidoviće, Željezno polje...“, priča naš sugovornik.

Iako obično države ne dozvoljavaju da se leševi uginulih životinja prevoze preko granice, kako saznajemo, učinjena je iznimka. Srbija je već ponudila BiH pomoć u spaljivanju tih leševa. Srbija ima spalionicu u Inđijii, a o tome kada bi se moglo krenuti sa konkretnom realizacijom ove odluke pokušali smo saznati od nadležnih institucija u Srbiji. Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede i  zaštite životne sredine Republike Srbije za ekapija.ba je potvrdio da će se leševi životinja stradalih u poplavama uništavati u kafileriji Energozelena u Inđiji koja ima kapacitet 480 tona prerade. "Prevoz leševa bi trebalo da je već u toku", navodi on.

D.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti