Zolj: Do kraja godine bit će izgrađen kružni tok kod pijace Kvadrant

26.02.2015. 09:46 / Izvor: eKapija.ba

U toku priprema tenderske procedure. Izvođač radova bit će izabran sa početkom građevinske sezone Na VI Transferzali biće smanjene saobraćajne gužve.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo pokrenula je projekat rekonstrukcije ulice Alije Kučukalića, odnosno VI transverzale, sa izgradnjom dva kružna toka na spoju sa ulicama Džemala Bijedića (kod pijace Kvadrant) i Safeta Zajke (kod podvožnjaka u Buća Potoku).

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba pojasnio direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj trenutno se priprema tenderska dokumentacija, a izvođač bi trebao biti izabran početkom građevinske sezone.

Ulica Alije Kučukalića bit će u potpunosti rekonstruisana od glavne gradske longitudinale, odnosno od skretanja za Dom zdravlja Kumrovec na Otoci do spoja sa ulicom Safeta Zajke u Buća Potoku.

"Direkcija za puteve KS smatra da će izgradnjom kružnih tokova, ali i samom rekonstrukcijom ulice Alije Kučukalića uveliko biti smanjene gužve u ovom dijelu Sarajeva. Ipak, ovim se saobraćajni problem ne rješava u potpunosti, ali će svakako doprinijeti smanjenju dugih kolona na ovoj lokaciji", objasnio je Zolj.

Prema njegovim riječima, rješenje saobraćajnih problema u ovom dijelu Sarajeva očekuje se tek sa izgradnjom gradskog autoputa.

Kazao je da su dosadašnja iskustva izgradnje raskrsnica sa kružnim tokom pokazala se vrlo korisnim u odnosu na klasične raskrsnice, a prednosti su mnogobrojne.

"Okvirni sporazum bit će potpisan na dvije godine, a do kraja ove godine očekuje se da će biti izgrađen prvi kružni tok na ovoj dionici na spoju ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića. Takođe, biće izmještene instalacije za drugi kružni tok, na spoju ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke", precizirao je direktor Direkcije za puteve KS.

Naveo je da se planira izmještanje instalacija na ovom potezu, jer je u blizini spoja ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke planirana trasa gradskog autoputa.

Konačna vrijednost radova bit će poznata po okončanju tendera, a procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 2.800.000 KM.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti