Zoor Bosna: Prva turistička agencija u Konjicu vas vodi i u Titov bunker

21.07.2014. 11:04 / Izvor: eKapija.ba
Zoor Bosna: Prva turistička agencija u Konjicu vas vodi i u Titov bunker

Zanimljivo je da je agencija Zoor Bosna dobila posebno ovlaštenje od Ministarstva odbrane za ulazak turista u Titov bunker ARK D0 u Konjicu. Tako da svi turisti koji žele posjetiti ovu historijsku lokaciju, moraju se prvo javiti u agenciju Zoor Bosnia.

Elvedina Karalić, vlasnica novoregistrovane turističke agencije Zoor Bosna iz Konjica, 18 godina je radila u bankarstvu, prvo u mikrokreditnim organizacijama, zatim u Procredit banci. Nakon što ostaje bez posla kao tehnološki višak, odlučuje da uzme stvari u svoje ruke i pokrene vlastiti biznis.

Budući da u Konjicu nema nijedne turističke agencije, a imaju uslova da ponude kvalitetnu turističku ponudu, riješila je osnuje svoju agenciju.

No prije toga, učestovala je na seminaru Evropske banke za obnovu i razvoj za žene u biznisu.

"Otišla sam na seminar čisto da vidim kako ide sve to, da li se smijem usuditi da uđem u svoj biznis. Međutim nakon tog seminara i ja sam dobila hrabrost i zajedno sa porodicom donijela odluku da otvorim agenciju, pa kako bude. Odmah iza seminara, u februaru ove godine sam i otvorila agenciju u Konjicu, na Staroj Čaršiji", kaže u razgovoru za eKapija.ba Elvedina Karalić.

Nedugo zatim je na konferenciji EBRD-a Snaga žene dobila i nagradu za najveći utjecaj treninga.

"Evropska banka za obnovu i razvoj mi je veoma pomogla, ne samo tokom seminara nego i kasnije. I sad sam uključena u jedan njihov monitoring projekt, koji će trajati četiri mjeseca, a tek je krenuo. Svake sedmice mentorica EBRD-a će jedan dan raditi sa mnom na marketingu, što mi je trenutno i najpotrebnije“, priča naša sagovornica.

Inače agencija Zoor Bosna nudi dvije vrste usluga. Jedna je namijenjena za turističke aranžmane za duže odmore, ljetovanja i zimovanja, a prodaju aranžmane iz skoro svih agencija iz Sarajeva.

"Drugi dio ponude je posjeta samom Konjicu i tu imamo svoj kompletan program. Mogu reći da nam je to i osnova poslovanja, odnosno što više turista dovesti u Konjic i cijelu BiH. Znači nudimo obilazak cijele države i to na više dana, a posebno imamo jednodnevne izlete, rafting, ribarenje, brdski biciklizam, moto cross, planinarenje, rekreativno jahanje. Nudimo i boravak na Boračkom jezeru i Konjicu, Jablaničkom jezeru, splavarenje", ističe Karalićeva.

Zanimljivo je da je agencija Zoor Bosna dobila posebno ovlaštenje od Ministarstva odbrane za ulazak turista u Titov bunker ARK D0 u Konjicu. Tako da svi turisti koji žele posjetiti ovu historijsku lokaciju, moraju se prvo javiti u agenciju Zoor Bosnia.

"U Titov bunker se i inače moglo ulaziti, ali se prvo morao predati spisak sa imenima i prezimenima turista 15- 20 dana ranije. Bila je baš komplikovana procedura. Tako da sam ja predala zahtjev kao prva turistička agencija u Konjicu da nam odobre posjete bunkeru. Iz Ministarstva odbrane su nam to odobrili. No i dalje se moraju oformiti grupe jer se ne dozvoljavaju pojedinačne posjete, te obilazak bunkera nije moguć baš svaki dan", kaže ona.

Karalićeva ističe da im se od svih turističkih ponuda najviše traže planinarenje i rafting, a turisti dolaze iz raznih krajeva, no najviše iz zapadnih evropskih zemalja.

Planovi agencije su, budući da su tek osnovani, da nastave sa radom, te da se šire.

"Imala bih želju da u ponudu uključim i neko etno selo, kao i cijelu općinu. Voljela bih da svi turisti dolaze na jedno mjesto, gdje bi bili smješteni, odakle bi ih slali na različite lokacije, zavisno od njihovih interesovanja. Na taj način bi profitirali svi uključeni u turistički sektor u Konjicu", zaključuje vlasnica agencije Zoor Bosna.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti