High Growth Europe Showcase: Prezentacija bh. tržišta britanskim firmama

24.11.2014. 13:52 / Izvor: eKapija.ba
High Growth Europe Showcase: Prezentacija bh. tržišta britanskim firmama

Riječ je o organizaciji Velike Britanije koja za cilj ima pružanje podrške britanskim izvoznicima na tržištima širom svijeta, trenutno oko 114 zemalja, kao i privlačenje investicija u Veliku Britaniju.

U Londonu će 26. novembra biti održan događaj "High Growth Europe Showcase", a u organizaciji UK Trade & Investment (UKTI) koja ima za cilj pružanje podrške britanskim izvoznicima na oko 114 tržišta širom svijeta, kao i privlačenje investicija u Veliku Britaniju.

Navedeni događaj, koji je namijenjen isključivo firmama registrovanim u Velikoj Britaniji, ima za cilj da britanskim firmama ponudi uvid u poslovne mogućnosti po sektorima (prvenstveno izvoz proizvoda i usluga) u regiji "Emerging Europe".

Prema internoj organizaciji UKTI-a, na događaju učestvuju "market experti" iz zemalja centralne i istočne Evrope, odnosno Austrija, Bugarska, Češka,, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Prema procjenama Velike Britanije, riječ je o regionalnom tržištu uvoza koje je vrijedno 500 milijardi funti i koje ima rastuću potrebu za inovativnom i visokokvalitetnom robom i uslugama koje proizvodi V. Britanija.

Ono što je svakako dobra vijest je da će na ovom događaju biti predstavljeno i tržište Bosne i Hercegovine.

"Iako nije zvanično u najavi i prema internoj organizaciji trenutno ne pripada navedenoj mreži, ono će ipak biti predstavljeno", potvrdio je za eKapija.ba Emir Šabić, Trade Advisor u UK Trade & Investment.

"Kada je u pitanju prezentacija Bosne i Hercegovine bit će predstavljeni oni sektori gdje zaista postoje mogućnosti za izvoz britanskih proizvoda i usluga. U svakom slučaju to su energija i infrastruktura. Kroz prezentaciju koju ću imati, trudit ću se da prenesem što više informacija firmama iz tih oblasti, budući da mi tu vidimo najveći potencijal i da se tu dešava najviše projekata", kazao je on, nadajući da će biti firmi zainteresovanih za taj segment..

Kako je istakao, jedna od ključnih stvari na kojoj rade je razvijanje mreže kontakata sa firmama u Bosni i Hercegovini koje mogu preporučiti, s obzirom da su za većinu projekata britanskih firmi uglavnom potrebni lokalni partneri koji imaju iskustva u javnim nabavkama i koji poznaju lokalno tržište i regulative.

S.B.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave