Konferencija EU o novom projektu za podršku borbi protiv korupcije

24.04.2014. 11:38 / Izvor: eKapija.ba
Konferencija EU o novom projektu za podršku borbi protiv korupcije

Evropska unija predstavit će sutra u Sarajevu projekt "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti".

Evropska unija predstavit će sutra u Sarajevu projekt "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz te oblasti".

Osim predstavljanja planiranih aktivnosti i očekivanih rezultata projekta, konferencija će biti prilika za prezentaciju i razgovor o sadržaju i procesu pripreme strateških antikorupcijskih dokumenata koji se moraju usvojiti do kraja 2014. godine.

 Konferenciju će otvoriti Holger Schroeder, šef Kooperacije u Delegaciji Evropske unije u BiH, nakon čega će uslijediti obraćanja Seada Liska, direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), Dragana Slipca, zamjenika direktora APIK-a i eksperta na projektu.

Evropska unija finansira ovaj projekt u iznosu od 444.480.00 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Cilj projekta je da pruži podršku institucijama u BiH u efektivnoj provedbi antikorupcijskih strategija i akcionih planova, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i poslovnim udruženjima.

Projekt će se fokusirati na jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, zbog učinkovite borbe protiv korupcije i prevencije korupcije, pružanje podrške institucijama koje su zadužene za borbu i prevenciju korupcije na različitim administrativnim nivoima i koordinaciji među njima, kao i saradnji i koordinaciji između vladinih i nevladinih organizacija koje se bore protiv korupcije, saopćili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave