BiH na začelju Evrope po uslovima poslovanja

19.12.2014. 09:08 / Izvor: Nezavisne novine
BiH na začelju Evrope po uslovima poslovanja

BiH je pala za dva mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj magazina "Forbes", kada je bila na 82. mjestu. Izvještaj pokazuje i da se BiH nalazi u lošijoj poziciji od brojnih "egzotičnih" zemalja poput Sejšela, Ruande, Barbadosa, Zambije i drugih.

Bosna i Hercegovina našla se na 84. poziciji ovogodišnje liste magazina "Forbes", koja je rangirala najbolje države u svijetu za poslovanje i po tome se našla na samom začelju Evrope, jer su iza nje samo Srbija, Rusija i Ukrajina.

Tako je BiH, prema ovim pokazateljima, pala za dva mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj magazina "Forbes", kada je bila na 82. mjestu. Inače, ovaj izvještaj pokazuje i da se BiH nalazi u lošijoj poziciji od brojnih "egzotičnih" zemalja poput Sejšela, Ruande, Barbadosa, Zambije i drugih.

Kada je u pitanju region, na ovoj rang-listi, koja je obuhvatila ukupno 146 zemalja svijeta, BiH se pozicionirala za jedno mjesto ispred Srbije, koja je tako najlošija od svih zemalja regiona.

Od ostalih zemalja regije, najbolja ove godine za poslovanje je Slovenija, koja je zauzela 14. mjesto, zatim Makedonija 31. mjesto, Hrvatska je na 46, dok je Crna Gora na 48. mjestu.

Naime, prilikom rangiranja zemalja "Forbes" je koristio različite kriterijume, među kojima su pravo vlasništva, porezi, korupcija, lične, trgovinske i monetarne slobode, birokratija, zaštita ulagača.

BiH je najlošije ocijenjena kada je su u pitanju birokratija pa se tako našla na dalekom 120. mjestu, a odmah zatim vrlo loše ocjene su i za poresko opterećenje te je BiH pozicionirana na 118. mjesto.

Dosta loše su ocijenjeni i segmenti imovinskih prava te zaštita investitora, a za loš položaj države, kada su u pitanju uslovi poslovanja, kriva je i korupcija. Na niskom nivou su i lične slobode po kojima BiH zauzima 67. mjesto, sloboda trgovine 36, dok je najbolje ocijenjene monetarna sloboda.

U ocjeni "Forbesa" navedeno je da je ekonomija BiH ekonomija u tranziciji s veoma ograničenim tržišnim reformama, a koja se uglavnom oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i namještaja, ali i na stranu pomoć.

"Decentralizovana vlast koči i usporava koordinaciju ekonomske politike i reforme, dok obimna birokratija i podijeljeno tržište obeshrabruju strane investitore", navodi se u obrazloženju. Kako navode, rast BDP-a je smanjen tokom 2012. godine, ali je zabilježio mali rast tokom 2013. godine, dok strane banke, uglavnom one iz Austrije i Italije, kontrolišu većinu bankarskog sektora.

"Privatni sektor u BiH raste, istina veoma sporo, ali strane investicije bilježe konstantan pad od 2007. godine. Javna potrošnja je i dalje visoka, a sve zbog obimne administracije na državnom, entitetskom i lokalnom nivou", navedeno je na internet stranici "Forbesa" i dodato da je visoka nezaposlenost i dalje najozbiljniji makroekonomski problem.

Inače, ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska, koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine. Slijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 još su Kanada, Norveška, Singapur, Švajcarska i Finska.

Među prvih 25 na rang-listi najviše je evropskih zemalja. Sjedinjene Američke Države na listi "Forbesa" padaju već petu godinu zaredom i ove godine su zauzele 18. mjesto. Najgora zemlja za poslovanje u 2014. godini je Gvineja. Na začelju liste ispred nje su Čad, Libija, Mianmar i Haiti, a među 10 najgorih zemalja za poslovanje još su Angola, Venecuela, Jemen, Gambija i Alžir.

Predrag Mlinarević, viši asistent ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, rekao je da "Forbes" koristi relativno sličan metodološki pristup kao i Svjetska banka u svojim izvještajima. Prema njegovim riječima, pravna sigurnost je među najvažnijim parametrima za investicionu atraktivnost nekog područja, iz ugla investitora.

Govoreći o birokratiji, koja je najviše "zaslužna" za lošu poziciju BiH, Mlinarević je kazao da se BiH posmatra na osnovu složenosti sistema, velikog broja institucija, posebno onih koji izdaju dozvole, ali i broja procedura, što dovodi do visokog stepena birokratije u ovakvim izvještajima.

Poredak zemalja regiona

14. Slovenija

31. Makedonija

46. Hrvatska

48. Crna Gora

84. BiH

85. Srbija

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital