Strateško partnerstvo: Bh. kapital na Istanbulskoj berzi

22.12.2014. 13:23 / Izvor: eKapija.ba
Strateško partnerstvo: Bh. kapital na Istanbulskoj berzi

Nedavni početak trgovanja fjučersima na Istanbulskoj berzi, a koji je vezan za indeks Sarajevske berze SASX-10 samo je jedan u nizu projekata koji ukazuju na vrlo konkretnu i intenzivnu saradnju dviju berzi.

Sarajevska berza-burza vrijednosnih papira je na danas održanoj press-konferenciji prezentirala detalje projekta početka trgovanja domaćim finansijskim instrumentom na turskom tržištu, odnosno trgovanja fjučersima vezanim za index SASX-10 na Istanbulskoj berzi.

"Projekat trgovine fjučersima na Istanbulskoj berzi vezanim za index SASX-10 samo je jedan u nizu realizovanih projekata koji su rezultat veoma konkretne i intenzivne saradnje dvaju partnerskih berzi", rekao je na početku press-konferencije Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze. On je naglasio da je, prema dostupnim informacijama, već trgovano sa ovim proizvodom na Istanbulskoj berzi tokom prošle sedmice, te da se u narednom periodu već planiraju novi projekti, među kojima je i tzv. “order ruting sistem”:

"Nakon puštanja u promet trgovine fjučersima, za narednu godinu je planirana uspostava „order ruting sistem“-a koji će omogućiti investitorima sa Istanbulske berze da direktno trguju vrijednosnim papirima na Sarajevskoj berzi, kao i obrnuto", istakao je Kurbegović.

Ibrahim Turhan, predsjednik uprave Istanbulske berze rekao je kako Istanbulska berza smatra partnerstvo sa Sarajevskom berzom strateškim, te kako to za njih nije kratkoročan posao:

"Naše partnerstvo bitno je za obje naše berze, i ono će biti dugotrajno kao i partnerstvo Bosne i Hercegovine i Turske. Moram reći da smo jutros, prije press konferencije, imali zajednički sastanak na kojem su već dogovoreni naredni koraci i novi projekti o kojima ćete svakako biti obavješteni", rekao je Turhan, navodeći statističke podatke koji Istanbulsku berzu svrstavaju u jednu od najvećih u svijetu, a svakako u najveću u regionu:

"Dnevni promet na Istanbulskoj berzi u prosjeku iznosi oko 15 milijardi dolara. Za lokalna tržišta od velike je važnosti da budu dostupna na tako velikim finansijskim tržištima i međunarodnim investitorima".

Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze, ukratko je pojasnio šta su, ustvari, fjučersi, i o kakvom finansijskom instrumentu je riječ:

"Fjučers je vrsta izvedenog finansijskog instrumenta, takozvani derivat. U osnovi, to je vrsta ugovora između dvije strane o kupoprodaji određene aktive, koja može biti robnog ili finansijskog karaktera. Kada govorimo o fjučersu na index, to je sporazum između dvije strane o razmjeni gotovinskih kompenzacijskih isplata na osnovu kretanja vrijednosti tog indeksa. Prvi takav fjučers lansiran je 1982. godine, a procjenjena godišnja vrijednost prometa sa ovim proizvodima u svijetu je preko 130 biliona američkih dolara. Osnovna namjena fjučersa na indeks je ili ostvarivanje profita, ili osiguranje neke druge investicije", objasnio je Mirica, i podsjetio da je SASX-10 index koji prati kretanje cijena dionica deset najvećih kompanija na domaćem tržištu kapitala, mjereno po tržišnoj kapitalizaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital