Kozarić očekuje da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a

20.11.2014. 08:35 / Izvor: eKapija.ba
Kozarić očekuje da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a

U narednom periodu moguće je očekivati da do osjetnijeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfolija dođe u sektorima poljoprivrede, transporta i komunikacija, s obzirom na to da su ovi sektori pretrpjeli značajne štete usljed poplava koje su zadesile BiH.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić primio je u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko, ambasadora Davida M. Robinsona koji je iskazao punu podršku Ureda visokog predstavnika (OHR) radu CBBiH.

U razgovoru s guvernerom Kozarićem, ambasador Robinson je istakao da je CBBiH više od Daytonske institucije i vrhovne vlasti monetarne politike u BiH.  Iskazujući podršku OHR-a Centralnoj banci, ambasador Robinson je posebno istakao činjenicu da je uspjeh CBBiH, između ostalog, i rezultat njene političke nezavisnosti i autonomije.

"Kontinuirano poštivanje nezavisnosti i autonomije Centralne banke, kao zaštitnog mehanizma njenog efikasnog i djelotvornog funkcioniranja, a time i monetarne i finansijske stabilnosti same države, mora ostati temelj odnosa prema ovoj instituciji", naglasio je ambasador Robinson.

Guverner Kozarić je zahvalio na podršci međunarodne zajednice Centralnoj banci Bosne i Hercegovine koja je tokom ovih godina bila neupitna i izuzetno značajna.

Guverner je tokom razgovora ukazao na činjenicu da je bankarski sektor stabilan, dobro kapitaliziran, te da u ovom trenutku najveći problem predstavljaju nekvalitetni krediti (NPL) koji iznose 15,47 posto od ukupnih kredita.

U narednom periodu moguće je očekivati da do osjetnijeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfolija dođe u sektorima poljoprivrede, transporta i komunikacija, s obzirom na to da su ovi sektori pretrpjeli značajne štete usljed elementarnih nepogoda koje su u 2014. godini zadesile BiH.

Guverner Kozarić je istakao kako se očekuje da će u idućoj godini doći do blagog rasta BDP-a, te da se nada da će novoizabrana vlast u BiH biti posvećena euroatlantskim integracijama, ekonomskim pitanjima, otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju boljeg okruženja za domaće i strane investitore, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital