Industrija drvnog goriva u Crnoj Gori pokazuje ozbiljne potencijale

20.11.2014. 13:22 / Izvor: eKapija.ba
Industrija drvnog goriva u Crnoj Gori pokazuje ozbiljne potencijale

Šume pokrivaju 60% Crne Gore zbog čega je Crna Gora jedna od zemalja koje su najviše pokrivene šumama u Evropi. Šta Crna Gora može da uradi sa ovim ogromnim, vrijednim i uglavnom neiskorištenim prirodnim bogatstvom?

Šume pokrivaju 60% Crne Gore zbog čega je Crna Gora jedna od zemalja koje su najviše pokrivene šumama u Evropi. Šta Crna Gora može da uradi sa ovim ogromnim, vrijednim i uglavnom neiskorištenim prirodnim bogatstvom? 

Odgovor je jasan: može da pretvori drvo u energiju koja ne zagađuje okolinu. 

Djelimično zahvaljujući inovativnom izvještaju koji je nedavno izdala Organizacija za hranu i poljoprivredu, Crna Gora se nalazi u dobroj poziciji kako bi iskoristila potencijal svojih šuma i unaprijedila svoj mladi sektor drvne energije. 

Izvještaj pod nazivom "Integralno pregledno mapiranje ponude i potražnje drvne biomase kao energenta" sažeto predstavlja zaključke studije koju je naručila Organizacija za hranu i poljoprivredu uz podršku Luksemburške agencije za razvoj i saradnju. 

Ova studija je pokazala da skromna infrastruktura i zastarjela politika ograničavaju proizvodnju i potrošnju svih vrsta drvnog goriva, od podijeljenog drveta, preko briketa od čokota do drvenih peleta. Drugim riječima, Crna Gora gubi privredne i ekološke prednosti koje pruža drvna energija. 

Međutim, razvoj industrije drvne energije ne predstavlja lak zadatak ni za jednu vladu. 

"Pitanje drvne energije se dotiče energetike, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja", rekao je Vladimir Rakhmanin, pomoćnik Generalnog direktora i Regionalni predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu za Evropu i Centralnu Aziju. "Ovo često dovodi do fragmentacije institucionalne odgovornosti koja gubi drvnu energiju u pukotinama dnevne politike."

Upravo zbog toga ovaj izvještaj, koji karakteriše mnoštvo osnovnih i geografskih podataka, predstavlja ključni resurs za donosioce odluka u Crnoj Gori. Izvještaj pruža osnovne informacije o planiranju koje će biti potrebne kako bi se poboljšao pristup šumama, izvršila ulaganja u infrastrukturu prerade, uspostavili državni ciljevi sječe i pristupilo donošenju ostalih mjera politike kojima će se stvoriti pogodno okruženje za proizvodnju drvnog goriva.

U izvještaju se Crna Gora poziva da proširi ograničene, ali obećavajuće napore za renoviranje sistema za grijanje u školama, bolnicama i zgradama vlade. Ovim bi se u sektor drvnog goriva Crne Gore prebacilo gotovo 5,4 miliona eura koja se godišnje troše na fosilna goriva. 

Kao potpisnica Protokola iz Kjotoa, Crna Gora će takođe ubirati plodove ekoloških prednosti drvne energije.

Proizvodnja drvnog goriva u tandemu sa održivim gazdovanjem šumama predstavlja karbon-neutralan proces. 

"Studija otkriva pravu veličinu tržišta drvnog goriva u Crnoj Gori", rekao je Norbert Winkler-Ráthonyi, šumarski stručnjak iz Regionalne kancelarije Organizacije za hranu i poljoprivredu u Budimpešti. "Ulagačima se predstavljaju stabilne informacije kako bi razvijali sektor drvne industrije i izgradili veće tržište koje će unaprediti ekonomsku dobrobit zemlje i ruralnog stanovništva".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital