Šansa za BiH: EK pomaže snimanje kreativnih dokumentaraca, filmova, serija

20.11.2014. 09:54 / Izvor: eKapija.ba
Šansa za BiH: EK pomaže snimanje kreativnih dokumentaraca, filmova, serija

Na poziv se mogu prijaviti medijske kuće iz: regije EU28, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. Budžet za ovaj program je 11.800.000,00 eura.

Evropska komisija u okviru programa Kreativna Evropa raspisala je javni poziv za potpora televizijskom emitiranju audiovizualnih europskih djela.

Na poziv se mogu prijaviti medijske kuće iz regije EU28, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. Budžet za ovaj program je 11.800.000,00 eura.

Natječaj je otvoren s ciljem jačanja kapaciteta europskog audiovizualnog sektora za nadnacionalno i međunarodno djelovanje.

Aktivnosti su prihvatljive samo za sljedeće oblike projekata: dramski filmovi (jednokratni ili u seriji) u ukupnom trajanju od minimalno 90 minuta,  animacije (jednokratne ili u seriji) u ukupnom trajanju od najmanje 24 minute,  kreativni dokumentarci (jednokratni ili u seriji) u ukupnom trajanju od najmanje 50 minuta te nastavci druge ili treće sezone dramskih serija.

Predloženo audiovizualno djelo mora biti nezavisna europska televizijska produkcija (igrani filmovi, animirani filmovi ili kreativni dokumentarni filmovi) koje uključuje sudjelovanje barem triju televizijskih kuća iz više država članica Europske unije ili država koje sudjeluju u programu.

Podnositelji zahtjeva moraju biti europske nezavisne audiovizualne produkcijske kuće koje su većinski producenti djela.

Za dramska i animirana djela dodijeljeni financijski doprinos ne smije biti veći od 500.000 eura ili 12,5 % ukupnih prihvatljivih troškova, koji god je iznos niži. Samo se za koprodukcijske televizijske dramske serije s prihvatljivim produkcijskim proračunom u iznosu od barem 10.000.000 eura (koja se sastoji od barem 6 epizoda od kojih svaka traje najmanje 45 minuta) može zatražiti maksimalan iznos od 1.000.000 eura. Za kreativne dokumentarne filmove dodijeljeni financijski doprinos ne smije premašivati 300.000 eura ili 20 % ukupnih prihvatljivih troškova.

Poziv je otvoren do 13.01.2015. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU