Hahn: Srbija bi uskoro mogla otvoriti prva pregovaračka poglavlja s EU

21.11.2014. 10:53 / Izvor: Fena
Hahn: Srbija bi uskoro mogla otvoriti prva pregovaračka poglavlja s EU

Hahn je za svoj prvi posjet, otkako je 3. studenoga preuzeo mandat, izabrao upravo Beograd, a započeo ga je sastankom sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn izjavio je u četvrtak u Beogradu da bi Srbija "idućih tjedana ili mjeseci" mogla otvoriti neko od poglavlja u pregovorima s EU i poručio  da Srbija na svom putu ka EU treba biti uzor stabilnosti u regiji.

Hahn je za svoj prvi posjet, otkako je 3. studenoga preuzeo mandat, izabrao upravo Beograd, a započeo ga je sastankom sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Hahn je poručio je da im je  cilj osigurati i pridonijeti da Srbija čim prije postane članicom EU.

Europski povjerenik za proširenje ukazao je na praksu da se prvo  otvore poglavlja 23 i 24 - o vladavini prava, pravosuđu i temeljni  ljudskim pravima, jer je to "nova metodologija" koju je EU počela  primjenjivati sa Srbijom i Crnom Gorom, te istaknuo kako je "vrlo  važno pripremiti teren" za formalno otvaranje poglavlja.

"Cilj nam je da od prvog dana nova država članica to postane u punom kapacitetu i ne samo formalno nego i materijalno", rekao je Hahn, a kao sljedeća poglavlja u nastavku pregovora spomenuo poglavlja 31 i 32, o vanjskoj i sigurnosnoj politici te o financijama.

Vučić je poručio kako "Srbija želi najteža poglavlja otvoriti na  početku pregovora" jer joj je strateški cilj postati uređeno društvo i  unaprijediti demokratski sustav.

Rekao je također kako je u razgovoru s Hahnom ponoviostajalište  Beograda o ukrajinskoj krizi - da će Srbija voditi politiku u interesu građana, da je njezin strateški cilj put u EU, da neće uvoditi sankcije Rusiji i poštivat će ukrajinski teritorijalni integritet.

"Isto govorim u Moskvi, Washingtonu, Bruxellesu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. Sve to što sam govorio o politici Srbije, našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji rekao sam i pred Vladimirom Putinom i pred Hahnom. Mi nemamo tri politike niti dvije politike", naglasio je Vučić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU