Novi financijski instrumenti iz programa LIFE

29.01.2015. 09:14 / Izvor: europski-fondovi.eu
Novi financijski instrumenti iz programa LIFE

​Od strane povjerenika Europske komisije odobrena dva nova financijska instrumenta koja će se financirati sredstvima iz programa LIFE, a tiču se zaštite okoliša.

Od strane povjerenika Europske komisije odobrena dva nova financijska instrumenta koja će se financirati sredstvima iz programa LIFE, a tiču se zaštite okoliša.

Prvi instrument naziva se Instrument privatnog financiranja energetske učinkovitosti (PF4EE) i njegov je cilj rješavanje problema ograničenog pristupa kreditiranju projekata energetske učinkovitosti.

Kombinirati će financiranje od strane Europske investicijske banke (EIB) preko njezinih posredničkih banaka i u obliku tehničke pomoći kako bi ojačali kapaciteti financijskih posrednika. Korisnici instrumenta će biti mali i srednji poduzetnici, privatne osobe, jedinice lokalne samouprave i druga tijela javnog sektora.

Iznos sredstava koji će se dodjeljivati kretati će se između 40.000 i pet milijuna eura.

Drugi instrument je Instrument financiranja prirodnim kapitalom (NCFF) kojim će se osigurati sredstva za ulaganja u projekte kojima se promiče očuvanje prirodnih dobara, uključujući i prilagodbu klimatskim promjenama. Korisnici sredstava ovog instrumenta biti će javni i privatni subjekti, uključujući tijela javne vlasti, vlasnike zemljišta i poslovne subjekte. Vrijednost financiranih projekata kretati će se između pet i 15 milijuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU