Oettinger razmatra uvođenje europskog 'Google-poreza'

30.10.2014. 09:34 / Izvor: Fena
Oettinger razmatra uvođenje europskog 'Google-poreza'

Europski 'Google-porez' značio bi da bi pretraživači interneta morali plaćati naknadu za prikazivanje materijala zaštićenih autorskim pravima na svojim stranicama.

Novi europski povjerenik za digitalni razvoj Guenther Oettinger planira reformu europskih propisa o zaštiti autorskih prava, koja bi mogla uključivati i uvođenje europskog 'Google-poreza', sličnog onom koji je uvela Njemačka, prenosi Hina pisanje europskih medija.

Europski 'Google-porez' značio bi da bi pretraživači interneta morali plaćati naknadu za prikazivanje materijala zaštićenih autorskim pravima na svojim stranicama.

"Ako Google uzme intelektualno vlasništvo iz EU-a i koristi ga, EU može zaštiti to vlasništvo i zatražiti od Googlea da plati", rekao je Oettinger u razgovoru za njemački list Handelsblatt, prenosi EurActiv.

Idući korak, istaknuo je, određivanje je što je zapravo intelektualno vlasništvo i koja se prava mogu priznati umjetnicima, znanstvenicima i piscima.

"Tada se, na kraju, postavlja pitanje naknade."Naknade za autorska prava trebaju plaćati ne samo europski korisnici, nego i američke tvrtke poput Googlea“, smatra Oettinger.

Oettinger napominje da će priprema reforme potrajati barem godinu dana. "Moram pronaći ravnotežu između interesa korisnika, intelektualnog vlasništva i umjetničkih djela na internetu", objasnio je. "To je teška zadaća za koju će mi trebati barem cijela iduća godina."

Njemačka je u kolovozu 2013. novim zakonom o zaštiti autorskih prava obuhvatila i pretraživače interneta, ciljajući ponajprije Google. Njemačkim izdavačima smetalo je to što Google u svojoj tražilici prikazuje njihov sadržaj i tako omogućava korisnicima da dođu do sadržaja koji bi inače plaćali.

No, još nisu uspjeli izvući novac od Googlea.

Google je zaprijetio da će od 23. listopada ove godine prestati objavljivati kratke izvatke i sažetke tekstova i umanjene fotografije u vlasništvu njemačkih izdavača i tražilicom nuditi samo linkove i naslove i to ne samo na agregatoru vijesti Google News nego i u svim ostalim svojim uslugama.

VG Media, krovna organizacija njemačkih izdavača uključujući moćnu grupu Axel Springer, morala je popustiti i dopustiti mu da objavljuje izvatke bez ikakve naknade, prenosi američki portal NiemanReports.

Naknade u Njemačkoj tako plaćaju svi agregatori vijesti i pretraživači interneta osim Googlea.

Izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt ističe da Google usmjerava čitatelje na internetske stranice izdavača pomažući im time da zarađuju.

Nije jasno misli li Oettinger kopirati njemački zakon, komentira na svojem blogu Julia Reda, zastupnica u Europskom parlamentu njemačke Piratske stranke, no EU bi time po njezinu mišljenju pogriješio.

"Ako je to slučaj, to bi bio najgori mogući početak dugoočekivane reforme europskih propisa o zaštiti autorskih prava", smatra ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU