Administrativni problem koči prodaju doma penzionera u Nedžarićima

26.07.2014. 08:49 / Izvor: Fena
Administrativni problem koči prodaju doma penzionera u Nedžarićima

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić kaže da je namjera te institucije da dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići bude prodat, ali da imaju administrativni problem s Općinom Ilidža gdje taj objekt treba da bude uknjižen.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić kaže da je namjera te institucije da dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići bude prodat, ali da imaju administrativni problem s Općinom Ilidža gdje taj objekt treba da bude uknjižen.

"Naša namjera je da ga prodamo jer mi smo finansijska institucija i ne možemo se više baviti hotelsko-ugostiteljskim poslovima, to je biznis. Međutim, imamo administrativni problem s Općinom Ilidža. Nismo ga još uknjižili jer oni treba da donesu određenu odluku, tražimo rješenja da se taj posao završi i objekt uknjiži na nas da bi išao u prodaju", kaže Agenciji FENA Krnjić.

Dom u Nedžarićima smješten je na dobroj lokaciji i nadležni u Zavodu PIO kažu da ima dosta zainteresiranih za kupovinu tog objekta i vjeruju da bi bio brzo i dobro prodat.

"Sigurno bi se prodao brzo i dobro jer interesenata ima. To je dobra pozicija za neki objekt kojim bi se Sarajevo ponosilo", kazao je.

Pomoćnik načelnika Općine Ilidža za imovinskopravne odnose Nijaz Aljović kazao je Agenciji  FENA da je taj predmet, vezan za rješavanje imovinskopravnih odnosa tj. za prijevod zemljišta na kojem je izgrađen dom penzionera, godinama neaktivan te da ga, ako to pitanje želi riješiti, Zavod PIO treba reaktivirati.

"Treba reaktivirati taj zahtjev koji je bio aktivan prije pet godina. Oni bi stari zahtjev trebalo da obnove, u smislu izjašnjenja da s Općinom Ilidža reguliraju pitanje koje se odnosi na dio zemljišta koji se vodi u toj općini. Nakon toga bismo mogli prevesti taj dio zemljišta na Fond, oni bi postali vlasnici i mogli bi ga prodavati", kazao je.

Precizira da dio zemljišta na kojem je izgrađen dom penzionera pripada fizičkim osobama, a dio Općini Ilidža te da bi prije izdavanja rješenja Zavod PIO trebalo da isplati te vlasnike.

"Ne možemo donijeti rješenje sve dok nemamo njihovu suglasnost da su spremni platiti za dio zemljišta koji se ne vodi na njima. Zavod PIO trebalo bi da prvenstveno izrazi spremnost za plaćanje Općini kao i za cijenu koju predloži nadležno tijelo. Nakon toga će se izjasniti Općinsko vijeće Ilidža", kazao je.

Povodom tog stava Općine Ilidža iz FZPIO konstatiraju da je posao eksproprijacije završen davno prije rata i da je, po tadašnjim zakonima Grad Sarajevo dao zemljišta bez naknade, kao i drugim investitorima državnim preduzećima i institucijama, na trajno korištenje. Također su stava da će zahtjev za dodjelu bez naknade reaktivirati, iako nema valjanog razloga zašto raniji nije riješen.

Međutim, kako navode, "nemaju zakonskog osnova da plaćaju niti Općini Ilidža niti fizičkim osobama, jer je tim osobama plaćeno a Općina Ilidža nema pravo tražiti da joj FZPIO plaća državno zemljište koje mu je dodijeljeno na trajno korištenje davno za izgradnju doma penzionera".

Vlada Federacije BiH dala je prošle godine suglasnost za prodaju objekta dom penzionera u Nedžarićima, a novcem od prodaje, kako se nadaju penzioneri, moglo bi se bar za određeni period stabilizirati finansijska situacija i njihova mjesečna primanja.

Taj objekt prešao je u vlasništvo Penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH nakon ukidanja odluke, visokog predstavnika o zabrani raspolaganja 2011. godine. Procjenjuje se da vrijednost objekta doma penzionera u Nedžarićima, iako devastiran, iznosi 20.170.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije