Agencija za privatizaciju FBiH: Na prodaju ide 14 firmi

26.12.2014. 09:51 / Izvor: eKapija.ba
Agencija za privatizaciju FBiH: Na prodaju ide 14 firmi

Na prodaju idu: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d Travnik, Šipad export-import d.d. Sarajevo...

Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federacije BiH, na sjednici održanoj 22.12.2014. godine u Sarajevu, usvojio je Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH sa planom privatizacije za 2015. godinu kao i Finansijski plan za 2015. godinu.

Nakon dobijenih saglasnosti nadležnih  ministarstava u Vladi Federacije BiH, u 2015. godini planirana je prodaja državnog kapitala 14 firmi: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d Travnik, Šipad export-import d.d. Sarajevo, Željezara Zenica d.o.o. Zenica, KTK d.d. Visoko, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Fabrika duhana Mostar d.d. Mostar, PS Vitezit d.o.o. Vitez i Holding preduzeće Putevi BiH d.d. Sarajevo. Ukupan državni kapital u ovom firmama iznosi 772.744.358 KM.

Upravni odbor je analizirao stanje u privrednim društvima u čijem upravljanju, po osnovu državnog kapitala, učestvuje država i s tim u vezi  očekivanja od daljnjeg procesa privatizacije. Konstatovano je tom prilikom, da je imovina firmi  višestruko opterećena hipotekama a primjenjujući Zakonu o izvršnom postupku ona se prodaje znatno ispod realne vrijednosti što onemogućava prodaju po privatizacijskim propisima. Pored toga, usljed primjene istog Zakona izostaju novo zapošljavanje i nove investicije.

Važeći koncept upravljanja državnim kapitalom, u koji  je uključeno više ministarstava, pokazao se nedjelotvornim, istaknuto je na sjednici.  Ukazano je na primjere u kojima je zbog neadekvatnog pristupa nadleženih ministarstava izostala privatizacija državnog kapitala. Upravni odbor, također smatra, da se mora osigurati određena vrsta finansijske konsolidacije privrednih društava predviđenih za privatizaciju, odnosno da se kroz njihovo ograničeno restrukturiranje trebaju stvoriti adekvatni uslovi za prodaju državnog kapitala. 

Upravni odbor poziva sve nadležne institucije da se odlučnije krene u proces privatizacije, da se redefinišu ciljevi u FBiH i utvrdi strategija privatizacije jer je oklijevanje u procesu privatizacije, koje je evidentno od 2006. godine, imalo za posljedicu gubljenje više od 1,3 milijarde državnog kapitala u preduzećima predviđenim za privatizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije