Rekonstrukcija velikog broja objekata u Doboju: Prioritet škole i vrtići

30.08.2014. 09:40 / Izvor: Fena
Rekonstrukcija velikog broja objekata u Doboju: Prioritet škole i vrtići

Dodao je da bi radovi na većini škola trebali biti završeni tokom septembra, ali neki će se vjerovatno prenijeti i u oktobar. Do novembra, kaže Đurđević, svi bi školski objekti trebali biti u potpunoj funkciji.

"Imamo jako dobar odziv različitih agencija i u toku je rekonstrukcija velikog broja objekata, a prvenstvo su, naravno, dobile škole i vrtići. Prioritet ovih projekata je jasan jer je potrebno što prije pripremiti škole za početak nastave", kazao je u razgovoru za Agenciju Fena Rade Đurđević iz Odsjeka za strateško planiranje i investicije Kabineta gradonačelnika Općine Doboj.

Đurđević dalje pojašnjava da su dva vrtića trenutno u fazi rekonstrukcije te da radovi teku planiranom dinamikom i da očekuju da će bar jedan od dva vrtića biti spreman da prihvati djecu u narednih mjesec dana. Rekonstrukcija se vrši putem organizacije UNDP-a kao implementatora, a donator je uglavnom EU.

"Sve osnovne i srednje škole u Doboju trenutno se rekonstruišu: Osnovna škola (OŠ) "Vuk Karadžić", OŠ "Sveti Sava", OŠ "Dositej Obradović", Gimnazija "Jovan Dučić" i Srednjoškolski centar Doboj. Rekonstrukcija se vrši putem UNDP-a ili jedne švicarske fondacije, a u rekonstrukciji OŠ "Vuk Karadžić" učestvovat će i Vlada Srbije sredstvima koje je namijenila za Doboj i Šamac", naveo je Đurđević.

Dodao je da bi radovi na većini škola trebali biti završeni tokom septembra, ali neki će se vjerovatno prenijeti i u oktobar. Do novembra, kaže Đurđević, svi bi školski objekti trebali biti u potpunoj funkciji.

"U toku je i rekonstrukcija osnovne škole u Paklenici i područne škole u Ševarlijama, te škole u Majevcu. Također rekonstruira se i objekt gradske uprave u Doboju, a izvršena je i djelimična rekonstrukcija Centra za socijalni rad", kazao je Đurđević.

Po njegovim riječima, nekoliko agencija je već krenulo s projektima obnove kuća i stanova. Uglavnom rade provjere potencijalnih korisnika i računa se na to da će procesi više stotina, optimističke procjene idu čak do 1.000, stambenih jedinica biti predmet rekonstrukcije, što bi uz podijeljene vaučere trebalo biti dovoljno da se zaokruži i ovaj aspekt sanacije štete.

Agencije koje su zasad uključene u rekonstrukciju stambenog fonda, navodi Đurđević, jesu Katolička služba za pomoć (CRS), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i švicarski „Karitas.“

"Počeli su i projekti obnove infrastrukture. Putem CRS-a do kraja godine bit će realizirani veći projekti kao što su sanacija mosta u Kostajnici, sanacije, rekonstrukcije i nadgradnje pumpnog postrojenja vodocrpilišta "Luke" i pumpnog postrojenja toplane u Doboju, čišćenje kanalizacije, te sanacija i rekonstrukcija kanalizacione infrastrukture", rekao je Đurđević.

Ističe da je vrijednost ovih infrastrukturnih projekata više od jednog miliona KM, te da u narednoj godini slijedi nastavak infrastrukturnih projekata u približnoj vrijednosti. Osim toga, CRS i UNDP osigurat će sredstva za manje infrastrukturne projekte za potrebe lokalnih zajednica, mjesnih zajednica i sl.

"U prethodnom periodu realiziran je i projekt UNDP-a na odvozu građevinskog otpada u vrijednosti od 150.000 KM. Na području Doboja ovaj projekt je korišten najviše za osposobljavanje komunikacija koje su oštećene usljed klizišta i bujica kao i za intervencije na klizištima", kazao je Đurđević.

Dalje pojašnjava da predstoje i projekti pomoći u poljoprivredi koji će biti prvenstveno usmjereni prema područjima koja su bila poplavljena.

"U ovim projektima zasad prednjači CRS, ali će se uskoro u proces uključiti USAID s projektom Farma. CRS za jesen planira podjelu 50 paketa za poljoprivrednike čija će najmanja vrijednost biti 600 KM", rekao je Đurđević.

Dodao je da će pomoć privredi najviše ići putem projekta Firma Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ali i putem projekta Gold, koji je pokrenut nezavisno od poplave, ali će biti donekle modificiran da bi se izašlo ususret novonastalim potrebama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije