Usvajanjem regulacionih planova do legalizacije objekata i nove gradnje

25.07.2014. 09:08 / Izvor: eKapija.ba
Usvajanjem regulacionih planova do legalizacije objekata i nove gradnje

Usvajanjem ovih regulacionih planova bit će omogućena legalizacija objekata u kojima, prema posljednjem popisu stanovništva, živi blizu deset hiljada naših sugrađana.

Na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva usvojeni su regulacioni planovi „Boljakov Potok“ i „Vitkovac“. Radi se o dva veoma značajna regulaciona plana za Općinu Novi Grad Sarajevo na čije se usvajanje dugo čekalo, jer je procedura njihovog usvajanja na neki način bila aktivna posljednjih desetak godina sa mnogo zastoja.

Usvajanjem ovih regulacionih planova bit će omogućena legalizacija objekata u kojima, prema posljednjem popisu stanovništva, živi blizu deset hiljada naših sugrađana.

Također, usvojene su i izmjene i dopune RP „TMZ Feroelektro“ i RP "Robno - transportni centar Halilovići", koje su također značajne za razvoj ove lokalne zajednice.

Usvajanjem izmjena i dopuna RP „TMZ Feroelektro“ omogućeno je da se na lokaciji nekadašnje firme „Vranica“, koja je sada u stečaju, dozvoli izgradnja poslovno - stambenih sadržaja koji će doprinijeti da ova firma kroz stečajni postupak prodajom imovine namiri velika dugovanja koja iznose bliziu 50. 000 maraka.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić izjavio je da je Gradsko vijeće u posljedenje dvije godine nastojalo u svim situacijama da izađe u susret općinama u okviru nadležnosti koje GV pripadaju po važećim zakonima.

„Zadovoljan sam usvajanjem dva regulaciona plana koji su direktno vezani za legalizaciju velikog broja kuća, kako bi se one legalizirale“, rekao je Delalić.

Kada je riječ o RP RTC Halilovići, radi se o zapuštenom prostoru, na kojem prema ranijem planu nije bila planirana nikakva gradnja. Novim planom na ovom zemljištu koje je u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, predviđena je izgradnja pet poslovno – stambenih objekata, za koje već postoje zainteresirani investitori za gradnju, što će omogućiti novu gradnju koja je uvijek značajna zbog radnih mjesta, upošljavanja građevinske operative, otvaranja novih radnih mjesta i razvoja općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije