Jeste li 'last minute' trkač? Onda su ovo savjeti za vas

22.09.2014. 13:05 / Izvor: Oslobođenje
Jeste li 'last minute' trkač? Onda su ovo savjeti za vas

Ako niste u potrebnoj kondiciji, a rado biste istrčali neku utrku, ovo je 5 savjeta kako možete biti na dobrom putu u samo mjesec dana koje objavljuje Huffington Post.

Rujan je vrijeme kada se mnogi odluče na trčanje nakon što su izbjegavali ljetne vrućine.

Ako niste u potrebnoj kondiciji, a rado biste istrčali neku utrku, ovo je 5 savjeta kako možete biti na dobrom putu u samo mjesec dana koje objavljuje Huffington Post.

1. Veći izazov, manje kilometara

Ako ste bet treninga proveli dva tjedna ili više, svakako duge rute zamijenite kraćima, ali povećajte brzinu. Ako imate priliku umjesto na ravnoj podlozi, penjite se uzbrdo ili po stepenicama. Ma u kakvoj kondiciji bili, nemojte pretjerivati i pet dana prije utrke nemojte povećavati intenzitet ili duljinu trčanja. To će samo učiniti više zla nego dobra.

2. Izradite plan prehrane

Mnogo loših trkaćih rezultata je zahvaljujući neadekvatnoj prehrani, čak češće nego kondicijskoj spremnosti. Najbolji način da se pripremite za utrku je "osigurati dobro gorivo". Izradite kvalitetan plan prehrane i ne odstupajte od njega sve do utrke. provjerite koje namirnice i kako kombinirati i u kojim vremenskim razmacima.  I ne zaboravite na hidrataciju. Pijte dosta vode

3. Postavite realne ciljeve

Budite iskreni prema sebi i ne postavljajte previsoke ciljeve od sebe na utrci. Ako niste redovno trenirali mala je vjerojatnost da ćete na ciljnu liniju doći prvi. Vjerojatno ćete dio utrke i prešetati. Ali ako krenete u utrku s realnim očekivanjima i tako zadržite pozitivan stav cijelo vrijeme, tko zna, možda vas to odvede i dalje nego ste i mislili da možete.

4. Spavanje i oporavak

Nemojte štedjeti na spavanju. Potrebno vam je dovoljno odmora da se tijelo oporavi od napornih treninga i postane spremno za nove ture. Zato je bitno da se dobro naspavate, posebice tijekom tjedna prije početka utrke.

5. Krenite polako

Ako niste u najboljoj kondiciji, najbolje je da utrku započnete polako kako se ne bi na početku utrke odmah ispraznili cijelu energiju. Ako krećete polako lakše ćete zagrijati organizam, ali i osigurati da imate "dovoljno goriva" do kraja utrke pa čak i ubrzate u zadnjoj dionici. Čak i ako se niste krenuli pripremati na vrijeme, ako spavate dovoljno, trenirate i odmarate se pametno u mjesecu prije utrke, možete ostvariti dobre rezultate.

Foto: Thinkstock

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza