Devet neobičnih stvari koje se vjerojatno događaju samo u Argentini

11.07.2014. 09:54 / Izvor: poslovniplus.com
Devet neobičnih stvari koje se vjerojatno događaju samo u Argentini

Na temelju izbora kojeg je napravio Business Insider donosimo nekoliko neobičnih činjenica o Argentini, zemlji koja se plasirala u finale Svjetskog prvenstva u nogometu.

O Argentini se već tjednima govori zbog neobičnog slučaja koji je ovih dana dosegao svoj vrhunac u medijima. Država naime duguje 1,3 milijarde dolara grupi menadžera hedge fondova i godinama odbija platiti. Sada američki sud zahtijeva da se dug vrati do 30. srpnja ili će se država suočiti s ozbiljnim problemima. Povodom toga, a i vijesti da se Argentina plasirala u finale Svjetskog prvenstva u nogometu, donosimo nekoliko neobičnih činjenica o toj zemlji, na temelju izbora kojeg je napravio Business Insider.

Argentina je svojedobno promijenila pet predsjednika u dva tjedna

Na samom početku stoljeća Argentinu su zadesila teška vremena. Gospodarstvo zemlje našlo se u velikom škripcu nakon što nije mogla pokriti 13,2 milijarde vanjskog duga. Uslijed toga krenule su brzinske izmjene predsjednika, počevši s Fernandom de la Ruaom, koji je dao ostavku u prosincu 2001. Zadnji od petorice, Eduardo Duhalde, bio je imenovan u siječnju 2002. godine.

Trenutna predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner općenito je poznata po šoping putovanjima i plastičnim operacijama

Mediji su svojedobno izvještavali kako se za vrijeme službenog boravka u Parizu opskrbila s 20 pari dizajnerskih cipela.

Argentina ima najširu cestu na svijetu – "Avenija 9. srpnja"

9. srpnja je dan nezavisnosti Argentine. Cesta je široka 0,62 milja, a zauzima cijeli gradski blok u Buenos Airesu. Predložena je još davne 1887., ali izgradnja nije započela prije 1937. Radovi su napokon završili 1980. godine.

Ako prodajete automobil u Argentini, to ćete oglasiti stavljanjem plastične boce na vozilo

Uglavnom je to boca izbjeljivača. Zatim je potrebno ostaviti broj telefona na vozilu  i netko će vam se javiti da se dogovorite oko cijene.

Nitko ne vjeruje u stopu inflacije o kojoj izvještava država

Godinama nezavisni statističari ocjenjuju kako je stopa argentinske inflacije 25 do 30%, ali država govori kako je ona puno manja.

Političke stranke imaju svoja piva

Vladajuća stranka "Peronisti" započela je cijeli trend, a jedno od njihovih piva je dobilo ime po bivšoj prvoj dami.

Ako putujete izvan zemlje i trebaju vam dolari, morate se prijaviti vlastima

Svaki Argentinac koji želi kupiti dolare za put izvan zemlje, mora priložiti svoj porezni identifikacijski broj poreznoj agenciji te objasniti gdje, kada i zašto putuje. I kada prođe svu papirologiju, to ne znači da će mu zahtjev za stranom valutom biti odobren. Alternativa su ilegalne mjenjačnice.

Zbog vladinih restrikcija, u Argentini je vrlo teško pronaći Appleove proizvode i u pravilu koštaju tri puta više nego u SAD-u.

Kao rezultat toga, ulice su bogate ponudom lažnih iPhonea.

Psihijatar je vrlo popularno zanimanje u Argentini

Ustvari, ima ih najviše po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj državi svijeta!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza