BiH riznica turističkih atrakcija

31.10.2014. 11:24 / Izvor: Nezavisne novine
BiH riznica turističkih atrakcija
OTVORI GALERIJU

Na listi atrakcija su se našli Stari most u Mostaru, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara", kao i tvrđava Ostrožac u Unsko-sanskom kantonu.

BiH je poznata po mnogobrojnim prirodnim ljepotama i planinskim ljepoticama, a bogata je i istorijskim blagom, ocijenila je stranica za putovanja travelison.com, koja je izdvojila 10 destinacija koje su posebne za turiste.

Na listi atrakcija su se našli Stari most u Mostaru, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Kozara", kao i tvrđava Ostrožac u Unsko-sanskom kantonu.

Spisak čine još i Radimlja, groblje sa stećcima kod Stoca, rimska vila Mogorjelo kod Čapljine, a tu su i grad Prijedor, kanjon donjeg toka rijeke Tare, te Panonska jezera u Tuzli.

Rukovodioce ovih turističkih atrakcija obradovalo je priznanje koje im je dao portal travelison.com.

To, međutim, nije prva pohvala većini ovih atrakcija, pa tako Majid Porobić, direktor JKP "Pannonica", koje upravlja Panonskim jezerima, podsjeća da se nalaze i na veb stranici Turističke organizacije UN-a.

"Ovo je 11. godina kako je otvoren kompleks slanih jezera, a posjetilo nas je više od 2,5 miliona ljudi", rekao je Porobić.

Amira Ganić, direktor prijedorske Turističke organizacije, kaže da Prijedor ima značajna prirodna bogatstva, od kojih se posebno ističu planina Kozara i rijeka Sana.

"Brojna izletišta pružaju mogućnost za aktivan odmor kao što su pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov, kampovanje i druge aktivnosti", navela je Ganićeva, ističući da je, osim prirodnih bogatstava, Prijedor i grad bogat kulturno-istorijskim i vjerskim objektima.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) kazali su da su različiti kriterijumi po kojima se rangiraju destinacije, te dodali da su sve one, koje je naveo portal travelison.com, na svoj način atraktivne.

"Mi bismo svakako spomenuli tu i Trebinje, Jahorinu, Banjaluku, te etno sela koja su u posljednje vrijeme jako popularna", kazali su iz Turističke organizacije RS.

Atrakcije koje je pohvalio portal travelison.com

•        Stari most u Mostaru

Čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557. i 1566, ali je srušen 1993. godine. Obnovljen je 2004. godine.

•        Most Mehmed-paše Sokolovića

Dizajnirao ga je Mimar Sinan, otomanski arhitekta velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, po kojem je i dobio ime. Roman nobelovca Ive Andrića "Na Drini ćuprija" baziran je na istoriji ovog mosta.

•        Nacionalni park "Sutjeska"

Predstavlja najstariji i najveći nacionalni park u BiH. Obuhvata Perućicu, jednu od dvije preostale prašume u Evropi.

•        Prijedor

Posjeduje niz znamenitosti, te brojna prirodna bogatstva, od kojih se posebno ističu planina Kozara i rijeka Sana.

•        Nacionalni park "Kozara"

Smješten je u centralnom dijelu planine Kozare i u okviru njega se nalaze pješačke, planinarske i biciklističke staze, kao i dvije skijaške staze.

•        Tvrđava Ostrožac

Srednjovjekovna tvrđava i turski grad. Smještena je na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja kod Bihaća.

•        Radimlja

Nekropola stećaka Radimlja nalazi se u Vidovu polju, tri kilometra zapadno od Stoca, na putu Čapljina - Stolac.

•        Mogorjelo

Jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u blizini Čapljine.

•        Kanjon donjeg toka rijeke Tare

Zajedno sa kanjonom gornjeg toka rijeke predstavlja drugi najduži kanjon na svijetu.

•        Panonska jezera

Jedina slana jezera u Evropi. Nalaze se u Tuzli. Plaže i ostali sadržaji za zabavu okružuju jezero i privlače više od 100.000 turista svake godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza